Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Новолунието – поверия и ритуали

Новолунието – поверия и ритуалиНоволунието е началото на всяка лунарна фаза, която трае точно 28 дни и по време, на която цялата природа, наред  с животните и хората бива повлияна по един или друг начин.
Още от древността на новолунието са възлагани много надежди, като с него са съобразявали дори сеитбата на основните култури и странно или научно обяснено, но е  факт, че посятото при новолуние израства много по-бързо и дава повече плод.

Лунните фази се отразяват на всички водни басейни на нашата планета и въздействайки на водата, като цяло, те не могат да не повлияят и на нашия организъм, в който течностите заемат една огромна част. Лунния цикъл въздейства повече на женския организъм, като дори менструалният цикъл има същата продължителност от 28 дни и може би затова жените са много по-чувствителни към всяка лунна фаза и новолунието е  една от най-въздействащите във всеки един аспект.

Много поверия и бабини рецепти за лечение на безплодие при жените изискват лечебните ритуали да се извършват именно при новолуние с убеждението, че заедно с една нова и по-добра луна ще се появи и един нов живот за хората, които го бленуват.

Ритуалите за любов и богатство също се извършват през тази фазата на новата луна, пак с вярата, че щом предизвиква приливи – към нас ще прелее и това, което ни липсва.

Днес новолунието е залегнало дори в диететиката, като основен представител на всички диети е всеизвестната лунна диета, при която се спира напълно консумацията на всякаква храна за определен период (предимно 24 часа) и първата фаза на тази диета е именно новолунието.
Дали луната наистина подпомага всички странни вярвания и ритуали е спорно, но новолунието въздейства на нашия живот и обкръжаващата ни природа и едва ли неговото въздействие спира само до там.