Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Шапки за комини – задължителни ли са

Шапки за коминиВсички сгради имат комин, независимо дали са по-стари или нови. Поставянето на шапка е проста задължително. Тя предпазва комина от навлизането на вода по време на дъжд. На ред с това предотвратява попадането на малки предмети в него при сина буря.

Без шапка върху комина, дъждовните капки директно попадат в него и съществува риск влагата да се просмуче в стените и да ви създаде големи проблеми.

В миналото е имало практика, при която комините са се затваряли от горе и се отваряли от страни, от където да излиза дима. Все още може да се намерят такива комини. По времето на социализма шапките изчезват за известно време, но това е само временно явление и през 80-те години се завръщат отново.

Освен че са практични и необходими, те имат и естетическа функция. С тях коминът изглежда завършен. Съществува огромно разнообразие видове и материали, от които са изработени коминните шапки. Можете да срещнете бетонови, керемидени, метални, както и кръгли или плоски.

Ако ви предстои да подменяте шапката за комин или искате да поставите такава, защото нямате е добре да се съобразите с нейната височина. Препоръчително е да оставите разстояние от комина. Това се прави с цел, ако ви се наложи да го отпушвате или просто профилактично да го почистите, да не ви се налага да демонтирате шапката.

Друг важен момент е да изберете шапка, която да е по-широка от отвора на комина поне с 20 – 30 см. Така ще можете да го предпазите най-добре и ще сте сигурни, че водата от дъжда няма да се стича в него.

Ако се двоумите от какъв материал да е шапката, нашия съвет е да изберете метал. Независимо дали е черен, или цветен. Този материал предлага огромно разнообразие от форми и ще можете да подберете шапка, която да пасне на архитектурата на сградата и да е естетически издържана. Металните шапки за комини са много по-леки и се монтират съвсем лесно и бързо. Така наречените сухи монтажни дейности са голямо удобство.

Керемидените или бетонови шапки са по-скъпи и трудоемки. За монтажа им се изискват специални познания, а поставянето им се свързва с мокри процеси. Самите шапки са много по-тежки за сравнение с металните, пък и по-трудно биха се вписали в модерното строителство.

Така да обобщим. Шапките за комини са необходимост. Те ще ви спестят много главоболия и неприятности, а как ще изглеждат е въпрос на вашата преценка и личен избор.

Източник: https://rusestroy.com/