Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какво да правим, ако ключалката заяжда?

заяждаща ключалкаСлед години на употреба на една и съща брава, в даден момент ключалката започва да заяжда при опитите за заключване или отключване на вратата. Какво да правим в подобни ситуации и защо това се случва? Как ще ни посъветват от Soslocksmith да действаме в зимни условия и отделните видове проблеми?

Кога една ключалка започва да заяжда

Работните механизми на съвременните брави са много сложни и са съставени от малки движещи се частици, които с времето се износват или нямат добра смазочност. Това води до трудности при опитите за заключване или отключване на вратата. Най-честите проблеми са при липса на смазка върху движещите се елементи, но също се наблюдават и проблеми при износване или разместване на някои от частите в общия работен механизъм.

Ключалката има вероятност да заяжда и поради увисване, усукване или изкривяване на вратата. В случай на упражняване на физически натиск отново е възможно разместване. В подобен случай, проблемът не е в бравата или патронника, както и в ключа, а просто е необходимо вратата да се позиционира правилно. Тези съвети важат при отделните случи: когато проблемите са с шкафа, вратата на колата и т.н.

Винаги се уверявайте, че вкарвате ключа в ключалката докрай и че той е правилният, особено при невъзможност за никакво превъртане.

Какво да правим и какво да не правим

Ако ключалката превърта със затруднения, но въпреки това функционира направете следното:

  • смажете патронника чрез внимателно разглобяване на бравата и капването на капка от фино масло при движещите се части;
  • по-лесният вариант за смазване, но не и най-сигурният, е да капнете масло върху езичето и няколко пъти да превъртите ключа за разнасянето на течността по механизма;
  • при невъзможност за пълно превъртане на ключа, проверете дали плочката е правилно центрирана. Ако не е, затегнете хубаво винтовете и опитайте пак. Ако не се получава, разхлабете ги и опитно чрез леко изместване се опитайте да позиционирате точно плочката, така че отворите да съвпадат.

Ако след всички опити за отваряне и поправка не успеете да отстраните проблема, свържете се с експерт от Soslocksmith, който ще Ви помогне.

Съвети при зимни условия

В случай на замръзване на ключалката се предлагат специални препарати на алкохолна основа за размразяване, които след впръскване в патрона той ще се раздвижи и ще проработи. В никакъв случай не бива да напъваме ключа при заяждане, защото съществува вероятност да го счупим и част от него да остане в патронника. Тогава ремонта значително се усложнява и вероятно ще трябва да потърсите ключар от Soslocksmith за допълнително съдействие.