Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Гипсокартон в комбинация с изолация

Гипсокартона в комбинация с изолацияКакто, че споменахме гипсокартона се ползва перфектно за комбинация с изолации в сухото строителство. Важно е още в началото да се направи избор за това какви по вид изолационни слоеве ще бъдат поставени върху гипсокартона.

Топлоизолация с гипсокартон

Много лесно може да се настави лист каменна вата, чрез която се постига ефектива и висококачествена топлоизолация на високо ниво. Има хора, които предпочитат да направят термоизолация с фибран или стиропор (експандиран полистирол) преди гипсокартона. Всяко едно решение има своите предимства и недостатъци.

Също така от значение е дебелината на изолиращия материал. За фибран и стиропор се препоръчва поне 5 см, като това трябва да се съгласува с хората, които ще го полагат, след оглед на обекта.

Шумоизолация при гипсокартон

Един от големите митове свързано с “през гипсокартона много се чува” може напълно да се разруши с добре направена шумоизолация. Знаем, което е приятно да се чуваш със съседите или пък да знаеш всеки път, когато съседа се прибира. Още по-належащо е, когато ще имате бебе вкъщи и трябва да се осигури тишина.

Експертите от АТЕК 1 напомнят, че шумоизолиращия слой се полага преди гипсокартона и често представлява вид замаска, която има за цел да придаде плътност на стената. На пазара има различни шумоизолиращи мембрани. Те са специално направени, за да покриват определен децибел звук. Обикновено тези мембрани са на ниво човешки говор (за да не чувате съседите), но има различни, както по цена, така и по качество.

Хидроизолация с гипсокартон

Хидроизолацията е една друга важна тема, особено при ползване в баня. Както знаете гипсокартона е съставен от гипс и хартия (картон). При допир с вода тя ще наруши неговата структура. Дори гипсокартона да бъде влагоустойчив (зелен), но той не е непромокаем. Затова над гипсокартона (обикновено е над замаската) като слой се поставя хидроизолираща смес, така че гипсокартона да бъде подходящ за баня. Важно е да се фугират добре отделните части.