Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Новолуние и неговото влияние върху нас

Новолуние Луната е единственият естествен спътник на нашата планета. За нея е характерно това, че заема позиция между Земята и Слънцето и поради тази причина за нас, нейните обитатели тя е видима само през определени етапи, в които обикаля около Земята.

Това дали ще можем да я виждаме, зависи от разположението й спрямо Земята и Слънцето в различните лунарни фази. За Луната е характерно синхронното въртене, което тя извършва около своята ос за един лунен цикъл. Този цикъл трае 28 дни, през които за нас са видими само частите й, осветени от Слънцето.

По време на новолуние Луната е невидима за нас, тъй като е напълно закрита от Слънцето. В тази своя фаза тя може да се наблюдава с просто око, само при слънчеви затъмнения.
Гравитационното привличане, което Луната оказва върху нашата планета е причина за океанските приливи и отливи, които са в синхрон с положението, което  тя заема спрямо Земята в различните си фази.

Още  в древността, хората са започнали да разглеждат лунните фази, като един мистичен феномен, на който са приписвани, както непонятните тогава природни явления, така и особеностите в поведението на много от хората и животните.

Днес, когато имаме огромна информация за Вселената и нейното въздействие върху човешкия организъм, много хора използват фазите на Луната, като средство да намалят своето тегло, спазвайки лунната диета или подстригвайки косата си именно тогава, с убеждението, че това ще й помогне да расте по-бързо. Новолунието е началото на всеки лунарен цикъл, и като начало на нещо ново, на него се възлагат много надежди.

Новолунието е онзи период, в който Луната се намира между нашата планета и Слънцето и е напълно невидима за нас, обикновените хора. Тази позиция на един от естествените спъници на нашата малка  планета носи свой енергиен заряд и въздейства на всяко живо същество по определен начин. С новолунието се свързва застоят, преди всяко ново начало, а защо именно застой – защото общоприето е схващането, че всичко ново започва при растяща Луна, точно след новолуние.

През този период на лунарния цикъл енергията е в най-ниската си фаза и всеки житейски аспект е притихнал в очакване на раждането на новата луна, което ще донесе нови надежди и нови възможности за по-добър живот на всеки земен човек.
Ниската енергетика, която тази позиция на Луната носи се отразява най-осезаемо на жените, особено на тези с по-висока сензитивност. Повечето окултисти, мистици и специалисти в областта на човешкото енергийно поле съветват през този период да си почиваме и да не предприемаме важни стъпки, които могат да имат решаващо значение за нашето бъдеще.
През новолунието, докато събираме сили е добре да планираме нови дейности и всеки детайл по бъдещите си начинания. Ако не планираме такива начинания е добре да използваме тази фаза на луната за равносметка и разбор на своите грешки или недостатъци в характера, за да можем да ги коригираме на време и да стартираме своята промяна, заедно с нарастващата луна, когато всяка дейност е благословена с успех.
В заключение: новолунието е онзи важен период на отдих и  планиране, без който нито едно ново начало няма да бъде успешно.