Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Кои фактори трябва да се отчетат при избора на турникет?

турникетТурникети се монтират на входно-изходните точки в различни обществени обекти – гари, летища, метростанции, магазини, учреждения и др. Основните функции на турникета включват: управление на потока от посетители, защита срещу неправомерно проникване на територията на съоръжението, регулиране на влизането и излизането, включително контрол на работното време на служителите.

От какви фактори зависи изборът на турникет?

Турникетът е вид преградно съоръжение, което се среща в множество разновидности по отношение, на размери, дизайн и работни възможности. Изборът на модел е твърде сложен, за да може купувачът, стопанисващ даден обект да може сам да прецени. Обикновено решението се взема след консултация с експерт – най-често фирма като Евроматика, която предлага доставка и професионален монтаж на такива решения.

Правилният избор на турникет се определя от множество фактори, сред които са задачите, които той трябва да реши, особености на обекта и мястото на монтиране. Вземат се предвид също обезопасяването и организирането на потока от хора, преминаващи през прохода. Задължително се обмисля начина на управление и принципа на работа – автономно или като част от система за контрол на достъпа.

Сред важните характеристики на турникета са производителността и ширината на прохода. Производителността се изчислява се въз основа на пиковото натоварване на контролната точка. Ширината на проходната зона определя удобството и безопасността при използване на турникетите. Зависи от конструктивните особености и ширината на самия проход.

При избора на турникет се взимат следните характеристики на обекта:

  • Натовареност на потока/пропускателна способност. Тя позволява да се разбере колко хора средно ще преминават през турникета на ден, както и в пиковите часове.
  • Ширината на прохода е информация, която позволява да се прецени колко турникета ще трябва да бъдат инсталирани в съоръжението, за да блокират напълно прохода.
  • Необходимост от специален преход за хора с увреждания. За да се осигури безпрепятствено преминаване на посетители с увреждания, е необходимо да се монтират специални огради или турникети с увеличено пространство за преход.
  • Необходимост от допълнително ограждане. Тази необходимост трябва да се вземе предвид, за да се затвори напълно проходното пространство, но без се използват допълнителни турникети;
  • Предпочитан дизайн. Необходимо е да се познава интегралният дизайн на турникетите и да се избере модел, който да се вписва идеално в интериора.

В болшинството предприятия и търговски центрове пиковата активност се случва в сутрешните и вечерните часове, така че инсталираните турникети трябва да имат висока производителност и надеждност. Това могат да бъдат както модели на постамент (инсталирани в един ред, те формират зоната на преминаване), така и прегради с три рамена (трипод). При формиране на зоната, те се допълват с огради.

За да се даде възможност за преминаване на инвалидни колички или хора с обемен багаж, турникетите могат да бъдат допълнени с автоматични порти, осигуряващи проход с ширина до 1200 мм.

Компактните триподи са подходящи за нисък и среден трафик, ограничен бюджет и малки размери на входната зона. В същото време за обекти с повишени изисквания по отношение на безопасност е по-удачно да се монтират пълноръстови конструкции, които напълно покриват входно-изходната зона на височина.

Входните точки на спортни, развлекателни и строителни обекти може да се намират на улицата. В този случай са необходими турникети, устойчиви на атмосферни влияния. Те могат да бъдат от всякакъв вид, докато моделите от неръждаема стомана имат по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с поцинковани и боядисани аналози.

Източник: https://euromatica.bg/