Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Живот без стрес

стресВ последните десетилетия стресът се превърна в една от най-сериозните заплахи за психическото и физическото равновесие на съвременния човек. В САЩ и Западна Европа всекидневно десетки организации алармират за негативните последствия, които той може да окаже.

Ние – дамите в България, работещи жени и грижовни домакини, също сме засегнати от това опасно явление на консумативното общество. Но… в случай, че пожелаем, можем успешно да се справим с него. Да, идеите, гарантиращи победа над стреса са най-разнообразни. Да изберем тази, която най-много ни допада и… да го победим.

1. В работата – степенуване на приоритетите. Да си съставим списък с главните задачи за деня, а после да пристъпим към последователното им изпълнение – от основните към по-маловажните. Когато работим над тях, нека бъдем максимално концентрирани – така те ще ни отнемат по-кратко време. И най-вече: да работим над всяка от тях индивидуално – едновременното изпълнение на няколко задачи обикновено влошава качеството на резултата.

2. В свободното време – разтоварване. През работната седмица нека отделим поне час след работа за себе си, т.е. за да се разтоварим. Независимо дали ще разгледаме какво има по магазините, ще пием кафе с приятелки или пък ще посетим салона за красота, нека не се лишаваме от тази „глътка въздух“ между работното и домакинското ежедневие. В противен случай рискуваме да се превърнем в жертва на стреса.

3. През уикенда – нещо различно. Нека посветим поне единия ден от уикенда на нещо различно – пикник със семейството, романтична интимна вечер, да придружим съпруга си на мач (може да е малко странно, но пък е забавно, все пак ние – дамите, едва ли някога ще отидем на стадиона по собствена инициатива), да си направим спа процедура и т.н. Еднообразието отегчава, а все пак събота и неделя са единствените дни, в които имаме достатъчно време, за да пробваме нещо различно.

4. През отпуската – грешка би било да посветим отпуската си изцяло на домашни или на работни задачи. Нека поне за няколко дни напуснем мястото, където целогодишно живеем, и да ги прекараме на море, планина или в туристическо пътуване. Това ще ни зареди с енергия и приятни емоции за цялата година.

Стресът не е даденост, той идва и си отива. Доверявайки се обаче на някоя или на повече от предложените идеи, ние ще се избавим от него. За да живеем по-здрави и щастливи.