Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Защо си струва да инсталирате секционна врата на гаража?

Защо си струва да инсталирате секционна врата на гаража?

От вратата на гаража и нейния тип зависи в голяма степен удобството при неговото използване. Един от най-популярните варианти са секционните гаражни врати. Едва ли би било уместно да ги наречем евтини, но те запазват топлината по-добре от всички други конструкции и може би са най-удобни за използване.

Устройство и принцип на работа на секционната врата

При секционните врати основната разлика е, че крилото им не се състои от едно платно, а от набор от подвижно свързани помежду си секции. Секциите са скрепени заедно чрез специални панти, осигуряващи необходимата степен на свобода. Обикновено се поставят по три панти на всяка връзка – по ръбовете и в средата (при голяма ширина на портата може да има повече).

По краищата на всяка секция са монтирани ролки. Отстрани на отвора на портата са монтирани водачи, които, плавно огъвайки се, преминават в таванно направление. Водачите имат вдлъбнатини, в които се пъхнат ролките.

При отваряне на секционната гаражна врата ролките на всяка секция се движат по жлебовете на водачите. Те се издигат нагоре, преминават през плавен завой, благодарение на подвижното съединение и една след друга се издигат до тавана. При затваряне всичко се случва в обратната посока. Това е цялото устройство и принцип на работа, но има много опции и вариации на секционната гаражна врата.

Крило на вратата: устройство и материали

Секциите за вратите от този тип биват „студени“ и „топли“. Студената опция се използва много рядко, тъй като дори и за неотопляеми гаражи е по-добре, ако има поне минимална разлика с външната температура. Тази разлика се осигурява от изолацията.

Топлите секционни врати с добро качество най-често се изработват от конструкции, наречени ​​“сандвич панели“. Сандвич панелите представляват две външни метални стени, разделени от слой изолация. Реномираните фирми като IronFence изработват крилата на секционни врати от стоманени листи. Стоманата може да бъде черна галванизирана или неръждаема.

Има и друг вариант за изработка, който обикновено се използва за скъпи индустриални врати. В този случай се използва поцинкована стомана (метод на галванично поцинковане). За по-висока устойчивост лицевата повърхност се покрива с два слоя модифициран полиуретан (след грундиране за по-добра адхезия). Студените едностенни секции също са изработени от стомана със защитно покритие. Минималната дебелина на метала е 0,6 mm (но по-дебелите са по-доброто решение).

При някои производители външният контур на сандвича е затворен с помощта на ключалка със сложна форма. Това повишава надеждността на конструкцията и елиминира счупванията при промяна на температурата.

Други производители не затварят веригата, като по този начин оставят температурна междина, което подобрява топлоизолационните характеристики на вратата и намалява вероятността от замръзване. Кой от тях е прав е трудно да се каже. Вероятно и двата подхода имат смисъл, но кой ще предпочетете, зависи от вас.

За изолация на секционни гаражни врати се използват различни материали, като най-разпространената опция е пенополиуретан, но може да се използва и минерална вата. Тъй като е в херметически затворена верига, не е важен видът на изолацията, важни са нейните характеристики. А по отношение на топлоизолационните характеристики, полиуретанът е по-добър от минералната вата.

При нанасяне на полиуретан вътрешната повърхност на сандвича се покрива със слой защитен лак, който предпазва метала от корозия и подобрява адхезията на цинковия слой към изолацията. Добрата технология на производство в комбинация с качествените материали, гарантират ефективността и експлоатационния живот на секционната гаражна врата.