Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Защо обеците от бяло злато са на по-високи цени?

обеците от бяло златоМоже би сте забелязали в случаите, в които сте влизали в магазини за продажба на бижута, че на витрината за обеци някак очевидно прави впечатление една странна разлика в цената.

Обеците, които са изработени от бяло злато, обичайно се продават за чувствително повече пари от тези, които са направени от стандартното жълто или пък розово злато.

Всъщност разликата в цената си има съвсем просто и елементарно обяснение и тя е в стойността на използваните сплави за получаването на съответния цвят.

За да се получат например обеци от розово злато, бижутерите най-често се налага да смесят златото с мед. Медта, както знаете най-вероятно, не е особено скъп метал, макар че разполага с доста добри качества като такъв. Ниската цена и добрите свойства на медта помагат златните обеци от розово злато да изглеждат наистина невероятно и в същото време помага са свалянето на цената.

При жълтото злато се използват най-различни сплави. Едни са по-скъпи, други са по-евтини, но всички те имат за цел единствено да подобрят външния вид, здравината и въобще физическите качества на златото. Различните сплави предопределят и различните нюанси на обеците от жълто злато. Цените се определят основно от това дали златото е 14 или 18 карата. Разбира се, има и обеци от 22 карата, но в наши дни, нека бъдем съвсем откровени, това е изкючително рядко срещано.

При бялото злато обаче, положението е по-различно, а от там идва и по-високата цена на обеците, които са направени от него. За да се направят наистина качествени обеци от бяло злато, производителите на бижута смесват жълтото злато с други метали, които трябва задължително да имат бял цвят. Най-често за такъв се използва паладия. Той е изключително скъп метал – много по-скъп от среброто или медта. Всъщност той е един  от най-скъпите метали. Не рядко можете да видите и прекрасни бижута от паладий, но това е друга тема.

За карата на обеците от бяло злато може да се каже, че той най-често е 17. Това е важно за да може съответно накитът да получи бял цвят. Ако каратът е по-висок, тогава обеците биха били с жълт цвят или оттенък.

Понякога се използва и платина. Тя също  един много скъп метал, по-скъп дори от златото, но като цяло не е предпочитана пред паладия поради това, че придава леки жълти нюанси на бялото злато.