Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Започнете деня си красиво и здравословно

сутрешна йогаАко утрините са особено мъчителни и ставането от леглото е съпроводено с неимоверни усилия от ваша страна, трябва да предприемете нещо! От това, как  ще започне деня ви, зависи и как ще премине.

Предлагаме ви няколко малки тайни за едно добро начало на вашия ден – здрави, тонизирани и красиви:

1. Сутрешна медитация

Работите в офис, нужно ви е спокойствие и яснота на мисълта… Медитацията е идеалното  сутрешно упражнение. Започнете с петминутно медитиране. Затворете очи, изчистете ума си от мисли и се съсредоточете върху дишането. Ако все пак някоя мисъл ви досажда, се помъчете да я игнорирате и отново се концентрирайте върху дишането. Бъдете търпеливи.

2. Малко йога

След събуждане от полза ще ви бъде малко йога. Не правете сложни асани. За да се заредите с жизнена енергия започнете с комплекса поздрав към Слънцето*. В края на упражненията легнете по гръб, затворете очи и се отпуснете. Обърнете ръцете си с дланите нагоре, съберете петите. Отначало дишайте дълбоко, след това преминете към повърхностно дишане. Изпълнявайте това упражнение 5-10 минути.

3. Поддържайте хигиена на езика

Според Аюрведа налепът върху езика издава наличието на токсини в организма. Почиствайте езика си, за да се освободите от токсини и от неприятния дъх в устата. Смята се, че процедурата  освен че има хигиенен характер, стимулира жлезите, произвеждащи слюнка, способства доброто храносмилане и положително влияе върху състоянието на гърлото.

4. Полезната закуска

Закуската трябва да включва достатъчно протеини, за да бъдете сита до обяд, и фибри, които са полезни за добро храносмилане. Включете в менюто си кисело мляко или други млечни продукти, които подобряват чревната микрофлора.

Ако превърнете тези препоръки в ритуал, ще си осигурите добро самочувствие в началото на деня.

* Поздрав към Слънцето:
1. Изходна поза Планина. Изправен стоеж, стъпалата са едно до друго, пръстите на краката са разтворени. Тежестта е равномерно разпределена върху стъпалата. Дланите – пред гърдите. Издишваме.
2. Вдишваме и едновременно с това изпъваме тялото назад, като протягаме ръце нагоре и назад.
3. Щъркел. Издишваме и едновременно с това навеждаме тялото напред, като се стремим да докоснем с ръце пода.
4. Вдишваме и изпъваме десния крак назад. Главата – назад, погледът – нагоре. Дланите и стъпалото са на една линия, коляното е в една линия с глезена.
5. Ъгъл. Издишваме и издърпваме левия крак назад. Главата пада между ръцете максимално надолу. Задържаме и дишаме дълбоко от 3 до 5 такта.
6. Осморка. Издишваме, като дланите и стъпалата са на пода, опираме коленете на земята, после гърдите и накрая- челото.  Тялото ни има осем опорни точки със земята.
7. Кобра. Вдишваме, отпускаме бедрата на пода и извиваме гръбнака назад, погледът е устремен нагоре.
8. Издишваме в Ъгъл.
9. Вдишваме и изнасяме десния крак напред.
10. Издишваме и събираме стъпалата в поза Щъркел.
11. Вдишваме и изправяме тялото, огъваме гръбнака нагоре и назад, ръцете са над главата.
12. Издишваме и събираме дланите пред гърдите в изходна позиция Планина.