Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Ябълката – еликсирът на младостта

ябълкаТака нарича ябълката древногръцкият лекар Хипократ. И има защо. Освен че се консумира целогодишно, тя е богата на много минерални вещества – калий, фосфор, калций, магнезий, натрий и желязо. Плодът, станал символ на греха съдържа още и много витамини – С, Е, каротин, В1, В2, В6, РР и фолиева киселина.

Каква полза носи на твоя организъм хапването на няколко ябълки всеки ден? На първо място, ще усетиш подобряване на храносмилателния процес и микрофлората на червата. Няма да те боли корем, ще се чувстваш леко, няма да те гони вълчи глад. Съдържащите се в ябълката флавоноиди и полифеноли се борят успешно с опасните за организма ти свободни радикали. Ябълките също така са добро антиоксидантно средство, тъй като съдържат голямо количество витамин С.

Според последните научни изследвания редовното консумиране на ябълки ще ти гарантира добро състояние на дихателните пътища. Именно затова специалистите препоръчват пушачите задължително да изяждат задължително две-три ябълки на ден. Съдържащите се в плода антиоксиданти предпазват белите дробове от въздействието на цигарения дим, кожата също.

Богати на ценни вещества са не само ”месото” и корите, но и семките. В тях има големи количества йод. И внимание – ябълките не само съдържат много малко калории, но и намаляват усвояването на мазнините от организма.

Консумирай ябълките в суров вид, тъй като обработени топлинно те губят до 70% от флавоноидите.

Маска за лице

За да помогнеш на кожата си да изглежда свежа и млада, прави тази маска поне веднъж седмично. Пасирай една необелена ябълка и добави две-три супени лъжици кисело мляко. Легни, отпусни глава и нанеси получената смес върху лицето с бавни, масажиращи движения. Остани в покой около 20 минути и след това измий добре с хладка вода.

Тоник за лице

Той освежава и заздравява кожата, премахва тъмните петна. Намачкай на пюре една изчистена ябълка, добави чаена лъжичка мед и шепа венчелистчета от роза. Залей с гореща вода. Остави получената смес да престои 20 минути. Добави 2 капки от етерично лимоново масло. Отпусни се на дивана или легни, нанеси сместа върху добре почистеното лице с памучен тампон. Остави да подейства 10–15 минути и след това измий с хладка вода.

Същата смес можеш да използваш, за да си направиш парна баня. Залей с гореща вода, покрий главата с кърпа и вдишвай ароматната пара. Процедурата трае около 10–15 минути. Можеш да замениш розовите венчелистчета с цвят от лайка или пакетче билков чай.

Срещу пъпки

Освен че подмладява, екстрактът от ябълка е много ефикасен при появата на нежеланите пъпки. Изстискай малко сок от плода върху пъпката, преди да си легнеш. На сутринта тя ще е завехнала.