Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Сребро за красота

среброОтдавна са известни лечебните свойства на благородните метали – злато, сребро, и благотворното им въздействие им върху човешкия организъм. Още цариците на Древен Египет са ги включвали в богатия си арсенал от козметични продукти. Тогава народите вярвали, че необикновените естетични свойства на среброто въздействат и на по-друго, сензитивно ниво, предавайки на човешкия организъм своите чудодейни свойства. Почитатели на лечебните процедури със сребро били Хипократ и Авицена, както и много лекари от древността, които използвали скъпия метал за красота и здраве.

Среброто е необикновен елемент – природен антибиотик, противостоящ на всякакви вируси и микроорганизми. Използва се в козметиката под формата на наночастици и като колоидно сребро (суспенсия на елемента сребро, най-често в воден разтвор).

Тъй като в колоидна форма под въздействието на въздуха среброто се окислява, козметичните продукти на основата на колоидно сребро не са толкова ефикасни. Наносреброто, от своя страна  умножава и подчертава козметичния ефект, има силни бактерицидни свойства, предотвратява запушването на порите, има успокояващо действие. и е отличен помощник в грижите за проблемната кожа.

Според някои учени е необходимо да се използва доста голямо количество от козметичния продукт, съдържащ сребро, за да има видим полезен ефект. Други специалисти обаче са на мнение, че съвременните технологии могат да модифицират ценните съставки в такъв вид, че да бъдат лесно и оптимално усвоими. Естествено засега това е по силите само на гигантите в бранша, които могат да си позволят производството на продукти, за които наименованието “сребърен” няма да бъде само рекламен трик, зад който се крие само намек за съдържание на ценната съставка.

Козметичните продукти с доказано качество, които съдържат сребърни йони, са хипоалергенни, стимулират регенеративните процеси и лекуват възпаленията по кожата.