Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Специална грижа за околоочната зона

околоочна зонаКожата около очите е по-специална. Тя е най-тънката в човешкото тяло. Мускулната активност в участъка е засилена – човек постоянно мига или изразява някакви емоции.

Неприятните торбички и тъмни кръгове

Рехавата тъкан в тази зона натрупва вода в определени ситуации – при прекомерна употреба на течности вечерно време, поради заболявания на бъбреците, диабет и др. Сред лекарствата, които най-често предизвикват торбички, са и някои антибиотици.
Тъмните кръгове под очите са резултат от изтъняването на кожата и прозирането на кръвоносните съдове.

Отначало околоочната зона претърпява възрастови изменения – епидермисът става по-тънък, появяват се бръчки. Процесите на стареене се забелязват повече при жените със суха кожа.

Кожата в околоочното пространство се отличава и с повишена чувствителност. Обикновено първите алергични реакции възникват именно там.

Грижа за околоочната зона

Особеностите на околоочната зона предполагат специална грижа за кожата.

Козметичните продукти, предназначени за тази цел, са с лека основа, защото мазните кремове могат да доведат до ефекта “компрес” и да засилят подпухването. В зависимост от възрастта на потребителите, козметичните серии включват различни компоненти. Растителните и плодови екстракти са предпочитани в сериите за млада кожа. За чувствителна кожа се влагат противовъзпалителни съставки – екстракти от краставица, женшен и др. При възрастна кожа – коензим Q10, фолиева киселина, креатин.

Декоративната козметика в околоочното пространство се отстранява внимателно с помощта на специални средства за демакиаж.

Професионална грижа

За зоната около очите козметолозите препоръчват следните процедури: микротокова терапия, ултразвукова фонофореза и професионални маски. Практикуват се също мезотерапия  и биоревитализация.

В случаите, когато терапиите не помагат, естетичната медицина предлага алтернативно решение – хирургична намеса за отстраняване на торбичките под очите.

Тъмните кръгове, резултат от прозиране на кръвоносните съдове обаче се коригират само с декоративна козметика.