Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Соларни LED лапми – какво представляват и как да ги разположите правилно в двора?

Соларни LED лапмиГрадинските LED лампи, захранвани от слънчева енергия, са най-лесният и достъпен начин за организиране на ландшафтно осветление в двора на вилата или къщата, в която живеете постоянно. Те не изискват връзка към електрическата мрежа. Достатъчно е просто да се забият в земята или да се монтират в определена зона и са напълно готови за употреба. В същото време този вид осветители са изключително евтини.

Видове и принцип на работа

Принципът на работа на соларната лампа е изключително прост, макар самото изпълнение на едно такова устройство да е сравнително сложно. Дворните осветители разполагат със соларен панел с батерия, който е разположен на място, където ще е оптимално огряван от слънцето. Обикновено това е най-горната точка на осветителя, като панелът трябва да е разположен хоризонтално.

През целия ден батерията акумулира слънчева енергия, а с настъпването на нощта започва да я отдава на LED лампата. Ако денят е бил светъл, крушката ще може да свети до 10 часа, но след облачен ден периодът на нейното светене ще намалее наполовина. За сезоните с кратко слънцегреене се препоръчват уреди с комбинирано захранване – на ток и от слънцето.

Производителите на градинско осветление предлагат множество модификации, сред които:

  • Декоративни фенери за локално осветяване на храсти и малки цветни лехи;
  • Градински лампи, които се монтират на съпътстваща конструкция покрай алеите и пътеките в двора;
  • Прожектори – за по-обширно ландшафтно осветление;
  • Фасадни лампи, които се монтират директно върху стените на къщи и колони;
  • Паркови фенери – високи стълбове с мощен източник на светлина и батерия с голяма площ.

Всяка версия на градинската LED лампа може да се намери в онлайн каталога на магазин tip.bg, включително и мощни преносими модели, подходящи за къмпинг и аварийно оборудване. Какъв модел ще изберете, зависи изцяло от индивидуалните ви нужди, особеностите на дворното пространство и наличния бюджет.

Предимства на соларното LED осветление

Градинското соларно осветление има много повече предимства, отколкото недостатъци. Минуси съпътстват всяка технология, така че дворните лед фенери не правят изключение. Те са обаче преди всичко рентабилна инвестиция. Няма нужда да плащате за електричество и да купувате нови крушки (LED лампите работят 50 хиляди часа и повече).

Лекотата на монтажа е друг съществен плюс на този вид осветителна система. Можете да поставите лампите директно в земята или да ги монтирате на носещи конструкции. Инсталацията не изисква опъване на кабели и участието на електротехник. Осветлението, базирано на соларната технология, е изключително гъвкаво. Удобно за осветляване на пътеки, беседки, стълбища, цветни лехи, басейни и др.

Що се отнася до недостатъците, всъщност има само един: продължителността на нощното светене на всяка лампа зависи пряко от метеорологичните условия през предходния ден. Ето защо ако искате да имате изкуствена светлина, която гарантирано да осветява вашия двор от здрач до зори, помислете за закупуване и на традиционни plug-in тела.

Предвид факта, че се захранват от слънчева енергия, трябва да се обърне внимание на правилното разположение на осветителите. На първо място, следва да определите местата, които са най-малко засенчени през деня. В крайна сметка времето на тяхното светене през нощта ще зависи пряко от това. Опитайте се да изберете места далеч от дървета и сгради. Познавайки посоката на движение на слънцето, можете да определите къде да поставите такива тела, така че да останат възможно най-ефективни.