Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Шатри за градината – комфорт и спокойствие при всякакво време

Шатри за градинатаГрадинските шатри са едно много полезно приспособление, което намира място във все повече частни дворни пространства, за да осигури еднакво ефективна защита от силното слънце и внезапно бликналия летен дъжд. В категория „Двор и градина” на онлайн магазин Онтайм има цял подраздел, посветен на стилните и практични градински шатри.

Защо са толкова популярни?

Решавайки да прекарат лятната си почивка / уикенда в семейната вила, хората показват категорично, че искат да бъдат на открито сред природата. Дъждовете и парещото слънце обаче не създават нужните условия за по-дълъг престой на чист въздух. Дворната шатра е едно гъвкаво решение, което по начало е създадено с идеята да бъде чудесен аналог на масивната беседка.

За жалост, не всички собственици на къща с двор имат финансовата възможност и нужното пространство да си построят беседка. Точно затова шатрата е перфектният резервен вариант. Тя се инсталира изключително лесно и може да се мести в различни участъци на двора. Освен това можете да я разглобите и вземете със себе си на къмпинг, след което отново да я върнете у дома или в лятната си резиденция.

Шатрите се радват на огромна популярност и заради разнообразието от модели и размери, предлагани включително от онлайн магазин Онтайм. Дизайнът им варира от съвсем компактни модели до високи и просторни – идеални за организиране на градински партита и други мероприятия. Градинската шатра е с два типа конструкция – отворена и затворена, която би могла да бъде комбиниран тип (с отварящи се страни).

Шатрите с отворен дизайн са построени върху стабилна рамка, която обаче е малко по-трудна за изграждане. Материалът, от който е направена рамката е най-често лек метал под формата на кухи тръбни профили. Покривът е от пластмасова тъкан или полиестер с водоотблъскваща импрегнация. В зависимост от големината, металното скеле може да бъде съвсем просто и с по-сложна конфигурация.

Затворените шатри от друга страна имат стени (страници), които при различните модели са от пластмаса, полиестерна тъкан и мрежа. Предлагат се в прозрачни варианти и с импровизирани прозорци. Те чудесно предпазват от комари, мухи и други насекоми, както и от поривите на вятъра. Стените могат да се съберат или придвижат (в зависимост от материала), за да се увеличи достъпът на чист въздух в защитеното пространство.

Решавайки кой тип шатри са подходящи за двора ви, е необходимо да обърнете внимание на метода на монтаж. Най-устойчиви са конструкциите, сглобяващи се с винтове, но този тип монтаж далеч не е най-бързият и практичен. По-прости, но не по-малко надеждни са моделите, рамката на които е направена на принципа на тръбни опори и скоби, които просто се вмъкват една в друга и не изискват специализирани инструменти или умения.

Според материала на покритието шатрите са разделени на мрежести, от тъкан с водоотблъскваща импрегнация и пластмасови. Мрежестите вършат отлична работа за защита от досадни насекоми, пластмасовите са по-издръжливите и дълготрайни, но в същото време най-скъпите в сегмента, а тези на базата на полиестерна тъкан се използват за защита не само от слънцето, но и от дъжд.

Важно е да се знае, че влагоустойчивите шатри са такива само в рамките на използването им като временна конструкция, която рядко предвижда монтажа им да бъде постоянен за целия летен сезон. При продължително излагане на неблагоприятни метеорологични условия шатрата може да започне да пропуска вода и да се счупи.