Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Протеини за маса – как и колко да приемаме?

Протеини за масаЕдва ли има активно трениращ атлет, който не приема допълнително протеини за маса. Обемната и плътна мускулатура е основна цел на всички бодибилдъри, но освен тях и много любители на добре оформеното тяло прибягват към прием на протеин под формата на хранителни добавки от магазини като 4Fitness. Тук ще разгледаме най-важните въпроси, свързани с приема на протеинови суплементи за мускулен растеж и поддръжка, а именно как и колко да приемаме?

Как да се снабдим с протеин?

Ясно е, че за да имаме качествен растеж на мускулна маса е нужно да приемаме големи дози протеин. Протеинът е основен компонент на мускулните клетки и за да имаме бързо делене е нужно да стимулираме собствения синтез на протеин в тялото, което може да стане само с помощта на качествени белтъчини и то в дози, съобразени с нуждите на конкретния организъм.

Основната доза протеин трябва да идва от храната, а протеиновите добавки да бъдат само помощно средство за растеж и поддръжка. Храните, които са основен източник на белтък са: месо, риба, мляко, млечни продукти и яйца. Някои растителни източници, като бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките са задоволителна алтернатива на животинския протеин.

Относно избора на хранителни добавки и конкретно протеини за маса, решението е индивидуално и спрямо възможностите, нуждите и предпочитанията. Най-добри форми на протеин са: суроватъчен протеин, казаеин, протеинова матрица (формула от няколко протеинови източника). Протеиновите пудри могат да се комбинират с прием на BCAA – разклонено верижни аминокиселини за още по-добри резултати.

Колко протеин да приемаме и кога?

Дозировката на протеиновите пудри се базира на телесното тегло и индивидуалните нужди на тялото. Подложените на интензивни тренировки с големи тежести следва да приемат доза от 3 грама протеин на килограм телесно тегло, което при 70 килограмов атлет се равнява на 210 грама дневно. Тези, които спортуват само за тонус могат да приемат до 2 грама протеин на килограм телесна маса дневно. Уточняваме, че това е общата доза протеин за деня, включваща белтъка, приет с храната и този от добавката.

Времето, в което ще приемате протеини за маса, разглеждайки протеиновите пудри зависи от вида, който приемате. Така например, суроватъчният протеин се приема поне 3 пъти дневно: сутрин след ставане от сън, 1 час преди тренировка и непосредствено след трениране. Казаеинът, поради бавното си освобождаване и продължително действие се приема между отделните хранения и преди сън. Протеиновите матрици се вземат сутрин след сън, между храненията и веднага след тренировка.