Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Пътеводител в традиционната сръбска кухня

традиционната сръбска кухняСърбите са солидни хора – те никога няма да пропуснат нито закуската, нито обеда, нито вечерята. Те с удоволствие комбинират храненето с кафе-паузи, пиейки кафето вместо чай и вода. Вечерята в Сърбия е винаги доста обилна, така че онези, които обичат да отварят вратата на хладилника нощем, тук ще намерят братя по душа. Традиционната сръбска кухня представя западната ни съседка най-добре по света.

Сръбската кухня – това е месното изобилие на Централна Европа, съчетано със свежестта на зеленчуците и подправките на Средиземно море. Именно сръбските вкусотии могат да станат причина да направите бърза резервация за първия удобен полет до Белград. За щастие, не е нужно да го правите. Можете да ги опитате и на местна почва, като посетите Сръбска скара Нушич – престижен сръбски ресторант, намиращ се в центъра на София.

Месото – компонентът, около който се върти цялата кулинарна история на Сърбия

80% от сръбската храна е месо. От него се правят десетки видове традиционни специалитети – най-често изпечени на Роштил (скара на дървени въглища). Сръбският аналог на нашето кебапче „чевапчичи” (ћevapchiћi), направени от 100% чисто свинско месо (понякога увити в бекон), могат да се вземат директно от скарата на всяка голяма улица във всеки град на западната ни съседка.

По традиция сочното и доста по-едро сръбско кебапче се сервира напъхано в питка, леко препечена на същата скара, на която е печено и месото. Прието е чивапчиците да се поднасят поръсени обилно с билки, лук и червен пипер. Това е местният прочит на американския хот-дог, но в пъти по-вкусен, по-качествен и по-изобилен като количество.

Друг специалитет, който, ако все още не сте, обезателно трябва да опитате, е „караджорджева шницла” или шницел Караджорджевич. Много по-пищен от виенския си и киевски братовчед. Шницелът е напълнен с високомаслен сръбски кашкавал, увит в бекон и изпържен в панировка от яйце и галета. Той е един от малкото месни специалитети, които се пържат, а не се пекат на жар от дървени въглища.

Плескавицата е класически представител на сръбското кулинарно наследство. Концепцията ѝ е доста близка до нашето кюфте, но тук приключват всички прилики. Едва ли е нужно да казваме, че е много по-голяма. Сърбите не се скъпят на порции – те имат за цел да ви нахранят обилно, а не просто да ви позволят да дегустирате храната. Сръбска кухня и гурме – две взаимно изключващи се понятия.

Сръбската кухня е немислима без своята плескавица. Тя присъства в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант, включително в листата със специалитети на Сръбска скара Нушич. Там ще я срещнете под формата на една още по-приятна модификация – Гурманската. Каймата е омесена със сладки зелени и червени чушки, опечена на жар и поръсена обилно с кашкавал.

Въпросният деликатес се предлага по два изключително атрактивни начина – като основно ястие и под формата на бургер. Бургерът с гурманска плескавица няма нищо общо с полуфабрикатите, предлагани в заведенията за бързо хранене, макар концепцията му да е почти същата – бърза закуска, която можете да хапнете на крак.

Плескавицата се сервира в омесен на място хляб по традиционна рецепта, изпечен в пещ. По избор бихте могли да я получите придружена с каймак, салата, лук и магданоз или урнебез. Имайте предвид, че порциите са наистина огромни. Ако поръчате този специалитет за вкъщи (споменатото заведение ви предлага такава опция), бъдете сигурни, че има с кого да го споделите.

Източник: nusic.bg