Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Осветителни тела на ниски цени – за какво трябва да внимавате?

Осветителни тела на ниски цениСтраната ни е в перманентна финансова криза, чийто край не се вижда скоро. Макар и с по-ниски от желаното доходи, българските домакинства се стремят да обзаведат своите жилища красиво, стилно и модерно. Не само при строежа и ремонтите, но и при обзавеждането водещ мотив е ниската цена. Искаме да намерим нещо по-евтино, включително осветителни тела на максимално ниски цени.

Ниската цена не винаги е удачния подход, особено когато се касае за елементи, свързани с електрическата инсталация. Цените на осветителите, предлагани в специализираните магазини често са по-високи от тези на предлаганите в масовите обекти тип „домашни потреби”. Дали са с еднакво качество, обаче? Ето за какво трябва да внимавате, когато сте фокусирани единствено върху цената.

Ниско качество на материалите

На много места ще намерите осветителни тела на цени около 20 – 30 лева. Те със сигурност ще грабнат вниманието ви, особено ако искате да изградите осветлението в дома си с по-малък бюджет и наведнъж. С тях за около 100 лева ще оборудвате 4-5 помещения в жлището си с източници на светилна, които дори не са никак лоши на вид. Тогава къде е уловката?

Проблемът обикновено се състои в това, че евтините осветители, независимо дали говорим за пендели, плафони, стенни аплици или лампиони, са направени от неподходящи материали. Металните части изглеждат лъскави и гладки в магазина, но след няколко месеца ще откриете грозно олющени участъци, а понякога и ръжда.

Стъклените орнаменти, каквито имат болшинството осветителни тела, често са твърде крехки и чупливи. Ако все още си светите с крушки с нажежаема жичка, стъклото може да се спука под въздействие на топлината, отделяна от тях по време на работа. В подобен случай е добре да ги оборудвате с LED лампи, за да удължите живота на осветителите и елиминирате риска от опасни инциденти.

Риск за електрическата инсталация

Осветителните тела се предлагат заедно с проводник и фасунга за свързване към електрическата инсталация и поставяне на крушката. Ел материалите при изделията с по-ниски цени са също с доста по-ниско качество от вложените в по-скъпите. Това вече говори за реална опасност, тъй като рискът от къси съединения и токови удари се повишава.

Добре е да се консултирате с електротехник преди да поставите, а още по-добре да възложите задачата по окачването и свързването им към ел инсталацията на него. Така той ще може да прецени дали проводниците са твърде слаби за 220-волтовото напрежение от електрическата мрежа. Специалистът може да смени кабелите с по-подходящи и така да ви спаси живота – буквално.

Визията не е това, което очаквате

Ако естетическата стойност на осветителите във вашия дом са от значение за вас, тогава не купувайте осветителни тела на съмнително ниски цени. Думата евтино има двуяко значение в българския език и точно така ще изглеждат светлинните елементи в дома ви – евтино. Не се примирявайте с лошата визия на китайския кич, а вложете малко по-голяма сума или следете промоциите в утвърдените магазини.

Знайте, че начинът, по който е изградено осветлението в дома ви оказва най-голямо въздействие на вашите гости и на вас самите. Следете модните тенденции, за да не се окаже, че въпреки модерните мебели, интериорът в дома ви носи духа на ориента или соца. Колкото по-семпло и елегантно изглежда едно изделие, толкова по-вероятно е стилът му да е актуалният в момента.