Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Нощни козметични продукти за младост

Нощни козметични продукти за младостИзвестно е, че редовното и правилно използване на козметични средства за грижа за кожата е залог за младост и красота. Това се потвърждава и от многобройните изследвания на козметолозите, които подчертават, че нощната грижа за кожата е не по-малко важна от дневната. И въпреки това, все още само една от пет жени ползва нощни козметични продукти.

Защо трябва да се използват нощни продукти?

През нощта кожата не е изложена на вредните въздействия на околната среда – замърсен въздух, цигарен дим, UV лъчи, температурни промени, за разлика от деня, когато всички нейни съпротивителни сили са включени в действие. Ето защо, през нощта кожата се възстановява най-пълноценно. Хронобиологичните изследвания показват, че кожата е по-възприемчива на възстановяващи грижи през нощта, това е времето, когато активните вещества от съответните продукти се усвояват много по-лесно.

Защо е така? На първо място, циркулацията на кръв и консумацията на кислород се увеличават и се стимулира клетъчният метаболизъм. През нощта, докато тялото си почива, кожата е в активна фаза – клетъчното обновяване се удвоява по време на сън. И на второ място, температурата на кожата се увеличава с половин градус, създавайки ефект „минисауна”, като по този начин се повишава възприемчивостта й към активните съставки.

Особено важна става употребата на нощен крем с напредване на възрастта, тъй като клетките все по-бавно се обновяват, кожата става по-суха и по-тънка, тенът – нееднороден, появяват се бръчки. Използването само на дневен крем вече не е достатъчно – той не може да попълни недостига на влага, да осигури оптимална и дълготрайна хидратация. Разбира се, възрастта не е единственият критерий, по който да определите дали се нуждаете от нощен крем, или не.

Прекомерното излагане на слънце или в солариум, ниските температури и студеният вятър през зимата, както и някои заболявания, водят до изсушаване на кожата и нарушаване на нормалната хидролипидна бариера, която я предпазва от агресивните външни въздействия. В тези случаи, независимо от възрастта, също е необходимо да използвате продукт за нощна грижа, който да подпомогне възстановяването на кожата.

Избор на подходящ крем

За разлика от дневните кремове, нощните са с по-богата и по-плътна текстура и в състава им са включени повече подхранващи съставки. Обикновено съдържат растителни масла и екстракти, етерични масла, витамини А, С и Е, алфа-хидрокси киселини, аминокиселини, минерални соли и други компоненти.

Изключение са продуктите за мазна кожа, които са с лека консистенция и съдържат противовъзпалителни и регулиращи мастната секреция съставки.

Ако сте на възраст между 20 и 30 години, не се нуждаете от класически нощен крем. Достатъчно е да използвате хидратиращ нощен продукт, съобразен с типа кожа, както и крем или гел за зоната на околоочния контур. В случай че кожата ви е много суха, изберете подхранващ нощен крем с лека текстура. При комбиниран тип кожа избягвайте да мажете Т-зоната.

В периода от 30 до 45 години е добре да се ориентирате към възстановяващите нощни кремове, които са богати на активни вещества (ретинол, колаген, серамиди, витамини и други компоненти).

След 45-годишна възраст кожата изтънява и става по-суха, еластичността и плътността й намаляват, появяват се бръчки. Необходими са специални продукти, богати на мощни активни съставки, които стимулират синтеза на колаген и еластин, минимизират бръчките и изглаждат кожата. Освен това осигуряват мощна хидратация, интензивно подхранване и подобряват метаболитните процеси.

Правилно прилагане

Важен момент в нощната грижа е правилното използване на крема. Преди нанасянето му задължително почистете кожата от грима и замърсяванията, за да може активните съставки да се усвоят пълноценно. Нанесете нощния продукт на тънък слой час и половина или два преди лягане, защото кожата трябва първо да усвои активните съставки от крема, а след това да почива.

След около 20 минути попийте остатъците със салфетка, за да не се нарушат топлообмена и потоотделянето или да не се получи т.нар. „парников” ефект и кожата да подпухне. Ако кожата ви е много суха, можете да ползвате нощния крем като дневен, особено при студено и ветровито време.