Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Намирайки се в магазин за тапети, можете да изберете напълно неподходяща облицовка

магазин за тапетиЕто за какво да внимавате:

Планирате лек ремонт за освежаване на спалнята, хола, кухнята, детската и т.н. Най-бързата и евтина реновация на дома е възможно да се постигне със смяна на тапетите, а това означава да закупите нови. И точно тук могат да възникнат дребни недоразумения. Например да закупите напълно неподходящ модел, защото самият магазин за тапети ви е подвел по някакъв начин. Понякога се касае просто за неволно недоразумение, а не за вина на продавачите.

Какво може да се обърка?

Най-често грешките възникват, когато купуваме на място от физически магазин за тапети. Било заради припряност на продавачите или недоволството на останалите купувачи, не рядко хората избират неподходящ продукт, поради прибързване. Вероятно е по-уместно да купувате тапети онлайн, където никой няма да ви пречи да прегледате внимателно целия асортимент и да направите добър избор.

Другият момент е неправилната концепция за помещението. Нелогично е да поставите миещ се PVC тапет в спалнята, а за кухнята да изберете симплекс – хартиен. Не бъдете твърде срамежливи и задавайте интересуващите ви въпроси на продавачите. Попитайте за материала и неговите изисквания. Винаги избирайте миещи се облицовки за помещенията с висока влажност и силно замърсяване.

На какво задължително да обърнете внимание при избора на тапети?

Тапетите са интересни единствено заради своите принтове и десени. Точно десенът е обаче причината за разочарованието на повечето купувачи. Оказва се, че принтът, който ви е грабнал в магазина, съвсем не подхожда на интериора в съответното помещение. Някои облицовки стесняват визуално помещението, а други по никакъв начин не се комбинират добре с мебелите.

Обезателно обърнете специално внимание на рисунъка, върху тапета, но го погледнете от разстояние. Отблизо щампата може да изглежда по един начин, но погледната отдалеч, да представя съвсем различна картина. Погледнете тапета от разстоянието, от което ще го виждате у дома. Отдалечете се на поне 1.5 – 4 м.

Необходимо е да бъдете особено внимателни с принтовете на животни и хора. Именно този рисунък трябва да е правилно конструиран, защото в далечината би могло да се окаже, че животните имат странни очертания, а изражението на лицето се променя… Изобщо, цялата идея да се губи.

Този ефект се постига най-често когато контурът на фигурата е с лъскаво покритие и липсва контраст. Изображението се размива, гледано от разстояние и така може да се постигне доста странен, ако не и неприятен рисунък.

Обем на шарките и цветове

Някои тапети изглеждат чудесно на малък отрязък, но фигурите придобиват съвсем друг облик, когато покрият цялата стена. Ролковият тапет има принт, който се повтаря многократно, но не всяка фигура изглежда добре в големи количества. Решението е винаги да разгъвате ролката, за да видите как са представени линиите. За жалост това не може да се случи във всеки магазин.

Цветът е друга причина за потребителски разочарования. Бъдете наясно, че цветът на тапета в магазина винаги ще е различен от този във вашия дом, защото осветлението и обстановката са различни. Върху начина, по който ще се разгърне цветът влияят много фактори – цветовете на пода и тавана, на завесите, на мебелите и т.н.

Когато върху тапета има няколко цвята, те изглеждат страхотно при близък оглед. Но ако се придвижите малко по-далеч и очите ви смесят различни нюанси, резултатът ще бъде напълно различна комбинация от цветове. Един вид оптична илюзия. Ето защо цветът, подобно на принта, също трябва да се преценява от разстояние.