Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Наистина ли чашка абсент може да ви накара да халюцинирате?

 „След първата чаша абсент виждате нещата такива, каквито искате да бъдат. След втората виждате нещата такива, каквито не са. Накрая ги виждате такива, каквито са в действителност и това е най-ужасното нещо на света. ”- Оскар Уайлд

абсент Със сигурност сте чували за „Зелената фея” – френската високо алкохолна напитка Абсент. Малкото, което вероятно знаете е, че производството, продажбата и консумацията ѝ за дълъг период от време са били под пълна забрана. Абсентът има лошата репутация (или добра, в зависимост от вашите предпочитания) на халюциноген – мит, който тук ще развенчаем напълно.

Абсентът е смятан за източник на творческо вдъхновение за много артисти, творили в началото на 20-ти век, сред които: Хемингуей, Ван Гог и Оскар Уайлд – известен поклонник на напитката. Зеленият еликсир се радва на голям интерес, докато през 1905г. се случва ужасно жесток инцидент, в който е замесен и този вид алкохол. Швейцарски работник в лозарско имение на име Жан Ланфрей убива цялото си семейство, според мнозина под влияние на халюциногенните сили на абсента.

Лафрейн всъщност изпил само две чашки абсент в същия ден, но за сметка на това е пил всякакъв вид алкохол през цялата сутрин и предишните дни. Поради различни причини, включително интерес от страна на винопроизводителите, за инцидента е обвинен именно абсентът, което предизвика широко морално възмущение и в крайна сметка неговата забрана.

Не е трудно цялата вина да се припише на консумацията на абсент, защото той е бил и остава изключително силно алкохолно питие, в състава на което влизат смес от билки и подправки, на които се приписват психотропни свойства. Всъщност говорим за силно спиртно питие, ароматизирано с анасон, копър и пелин.

Противниците на продажбата и производството на абсент твърдят, че веществото Туйон, съдържащо се в пелина може да причини халюцинации и, вероятно, убийствена ярост. Вече е известно, че макар thujone да е способен да ви размъти главата, той всъщност може да блокира GABA рецепторите в мозъка и да предизвика конвулсии, когато се приема в голямо количество.Туйонът обаче не причинява халюцинации.

Всъщност, необходимо е да изпиете огромно количество от абсента, който е с изключително висок ABV, за да си доставите необходимото количество туйон, способно да предизвика психогенна реакция. Данните сочат, че ако опитате, преди това ще умрете от алкохолно отравяне.

В заключение ще обобщим, че митовете относно абсента са единствено и само митове, родени от доза романтизъм, ужасна трагедия и някои много лошо и опасно направени имитации, в комбинация с търговските интереси на на лозаро-винарската индустрия, опитала да срази конкуренцията в лицето на спиртните напитки. Драматично, да. Но ако искате да „видите музиката“, ще трябва да потърсите друг, истински опиат.

Малко интересни факти за абсента

Подобно на Узото, абсентът се превръща в млечно непрозрачна консистенция, когато се разреди с вода, поради наличието на анасоново масло в състава му. След премахване на забраната, в САЩ се появяват няколко автентични (пелин съдържащи) вида абсент. Мерилин Менсън е огромен поклонник на Зелената фея и дори има своя собствена (наградена) марка, удачно наречена „Mansinthe.“

Абсент, произведен преди да бъде забранен в САЩ и по-голямата част от Европа, някъде около 1914г., е една от най-редките напитки в света. Макар последните партиди да са произведени преди Първата световна война, не е необичайно да се чуе за сериозни колекционери, притежаващи редки бутилки от 1880 или 1870 година.