Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Мощта на ензимите

Мощта на ензимитеЗабързаният начин на живот и прекомерния стрес, както и нездравословните диети все повече стават норма в нашето ежедневие, с което се появяват и редица храносмилателни проблеми. Съгласно статистиките 58% от американците имат проблеми с храносмилането, като тенденциите в родната ни страна трайно следват тези отвъд океана.

Храненето в движение на „бърза храна” или късното хранене в големи количества може да предизвика неадекватни ензимни реакции, което води до проблеми с храносмилането и засилването на възпалителните процеси. Подобряването на ензимните функции с промяната на начина на живот може да намали тези проблемни реакции и дори да ги премахне напълно, споделят професионалистите от Fitholic.

Критичните катализатори

Ензимите са главен клас протеини, които представляват „черните” работници в тялото. Нито един минерал, витамин или хормон не може да функционира правилно в организма без помощта на ензимите. Инкорпорирани в нашето ДНК, ензимите са отговорни за регулирането на всякаква клетъчна активност, за растежа и възстановяването, и елиминирането на токсините. Човешките ензими се делят на две основни групи:

Метаболитни ензими – те ръководят процесите във всички клетки в тялото и обхващат по-голямата част от функциониращите ензими. До ден днешен, близо 3870 метаболитни ензими са идентифицирани от науката и всеки един от тях притежава способността да генерира множество свои вариации. Тази невероятна способност позволява на ензимите да се адаптират към всяка промяна в средата на тялото и да реагират на външните промени.

Всеки един от тези ензими се нуждае от Б-витамин коензими (понякога и витамин C) за да бъдат активирани, както и по-голямата част се нуждаят от минерален кофактор като магнезий, манган, цинк, мед или желязо. Ако един от тези коензими или кофактори липсва, ензимният метаболизъм се забавя драматично, което води до редуцирана фукнционалност и нестабилност.

Диетата снабдява тялото с тези микронутриенти и понякога крайната им недостатъчност води до увреждане на ДНК-то, променлива ензимна активност и хронични състояния като рак, сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервната система, мозъчно увреждане и др.

Установена е, че повечето хора в западните страни страдат от остър хроничен недостиг на Витамин Б-9 (Фолиева киселина), витамин Б-3 (Ниацин), витамин Б-6 и витамин Б-12, витамин C и Витамин Е, както и че си осигуряват едва половината от нужното количество желязо и цинк. Тази тенденция води до неизменно засягане на ензимните реакции в организма.

Храносмилателни ензими – те разграждат храната за да може да бъде усвоена от тялото ни. Тези ензими се намират в устата, стомаха, панкреаса и червата. Съществуват 25 основни храносмилателни ензима, които се разделят в три категории в зависимост дали разграждат въглехидрати (амилаза), мазнини (липаза) и белтъчини (протеаза).

Ензимите в слюнката започват да разграждат въглехидратите и мазнини още в устата. Ензимите в стомаха разграждат белтъчините и мазнините, а тези в панкреаса функционират с мазнини, белтъчини, въглехидрати, ДНК и РНК. В тънките черва ензимите завършват своята разграждаща фунцкия с помощта на хидрохлоридната киселина от стомаха и жлъчна течност от черния дроб.

Със стареенето на организма, той започва да произвежда все по-малко ензими, затова не може да усвояваме храната толкова ефективно. Суровите храни съдържат естествени ензими, които помагат да усвоим храната, но за сметка на това преработената на висока температура и дълго време храна е с голяма част унищожени ензими.

За съжаление модерното хранене се състои главно от преработени на висока температура храни. Отделно токсините и синтетични пестициди нарушават ензимното производство в тялото.

Избора на органични храни от географския район на местоживеене и съобразно сезона увеличава консумацията на здравословни сурови храни. Това намалява и възможността за пренасяне на бактерии или мухъл от чужди географски райони и храната не е престояла дълго време.

Някои сурови храни, най-вече зеленчуци (като броколи, моркови и други с високи нива на каротеноиди) е препоръчително да се консумират леко сготвени, поради по-високата им хранителна стойност чрез освобождаване на каротеноидите.

Добра стратегия за по-доброто усвояване на храната е да балансирате приема на сурови плодове и зеленчуци заедно с такива, които е препоръчително да се приемат леко сготвени. Хранете се бавно и дъвчете достатъчно. Ако приемате ензими като хранителна добавка към всяко хранене, това допълнително ще намали стреса върху тялото.

Ензимните комплекси като хранителна добавка се извличат от два източника – растителни и животински. Ако се приемат с хранене, ензимите помагат за разграждането на храната, ако се приемат между храненията те имат силен противовъзпалителен ефект.

Дълги години, панкреасните ензими са били основната алтернатива на храносмилателните ензими. Pancreatin (Панкреатин) , от свинския панкреас, съдържа протеаза, амилаза и липаза. Бивайки крайно ефективни, тези ензими имат и няколко недостатъка. Първо, панкреатина не е подохдящ за вегетарианци. В допълнение, стомашната киселина и пепсина, които се отделят при прием на храна могат да разрушат панкреатина.

Ензимите, които се извличат от микроби, повече известни като Plant Enzymes (растителни ензими), осигуряват широк спектър от храносмилателни ензими, както и имат по-големи PH граници, от 2 до 10, което позволява техното безпроблемно усвояване през стомашния тракт, без да се разграждат от киселинната среда.

Микробните ензими осигуряват разнообразни ензими като протеаза, липаза, амилаза, лактаза, малтаза, инвертаза, фитаза и целулаза. Растителните ензими се извличат от ферментацията на гъбата Аспергилус. Тази микробна храна произвежда изключително голямо количество ензими, а чрез специфичния метод на ултрафилтрация се премахват микробите и остават единствено полезните ензими.