Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Лепене на метални плочки в кухнята

Лепене на метални плочки в кухнятаАко обичате да готвите, но чистенето и упоритите петна винаги помрачават доброто Ви настроение, може би е време да внесете промяна в кухнята си. В интериорния дизайн все по-често и по-сигурно започват да се появяват мебели, облицовани с метални листове, дори плочки за кухня. Можете да ги използвате както за мивката, така и за печката си. Мазните петна няма да имат шанс, а и ще избирате между богато разнообразие от дизайни.

Подготовка

Преди да изберете своя дизайн метални плочки, направете необходимите измервания на кухнята си, по-точно, на мястото на което ще лепите. Така ще изчислите какво количество плочки са Ви нужни. Специалистите съветват винаги да купувате 10% повече от необходимия материал, в случай, че нещо се повреди или на по-късен етап плочките имат нужда от замяна. Самите метални плочки се предлагат във вид на мозайка върху хартиени листове за по-лесно инсталиране.

В допълнение, ще се нуждаете от подходящо лепило за плочки и фугираща паста. Ако лепите около печка, няма да имате нужда от хидроизолация, но ако лепите около мивка, ще имате нужда от защита срещу мухъл и влага. Някои видове метални плочки нямат фуги, така че можете да спестите от фугираща паста, но задължително купете силикон или метална рамка, за да изолирате ръбовете.

Лепене на металните плочки

Когато говорим за метални плочки, това не значи, че са изцяло метални; такова е само покритието им. Отдолу те имат керамична основа, така че ще ви трябва лепило за плочки, подходящо за керамика. Внимавайте при рязането на метални плочки (в случай, че Ви се наложи). Можете да ползвате електрически или обикновен трион, но не и ръчна машина за рязане на плочки.

Самото лепене на металните плочки е идентично с лепенето на обикновени плочки. Използвайте нивелир, за да очертаете с молив долните ръбове и да разберете откъде да започнете. Трябва да подготвите повърхността, като използвате подходящо лепило, най-добре прахообразно. Поставете първия лист в долния десен ъгъл и притиснете леко. Поставете следващия лист и с помощта на къса дъска се уверете, че двата листа са на едно ниво. Използвайте чук върху дъската и с леки удари изравнете, ако е необходимо.

Отлепете покриващата хартия и проверете за финални намествания, особено фугите между отделните листове. След 24 часа отстранете излишното лепило с влажна гъба, а след това забършете. Използвайте гумена пердашка, за да нанесете фугиращата паста. След около 15 мин. или един час избършете остатъка от сместа. Не натискайте силно. Понякога се налага да почиствате по 3-4 пъти, преди фугиращата паста да изчезне напълно.