Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Козметика против стреса

Козметика против стресаСъвременните жени попадат често в стресови ситуации, свързани с преумора, неприятности в работата, в семейството. Целият организъм страда от това, особено външният ни вид – появяват се бръчки, тенът се влошава. Изпитваме подобен стрес и под влиянието на атмосферните условия – силен вятър, студ или пек.

За да отдалечим във времето следите от преждевременното остаряване на кожата, специалистите съветват да използваме специална антистрес козметика.

Вълшебните съставки

Тук задължително трябва да присъстват аминокиселини, антиоксиданти, витамини и колаген. Тези вещества тонизират, успокояват и извличат токсините от кожата. Силен антиоксидант е зеленият чай, който има регенериращи и бактерицидни свойства. Липоевата киселина е друг природен антиоксидант. Има прекрасно успокояващо свойство, ето защо често присъства в състава на леките подхранващи кремове и околоочните продукти.

Чувствителността на нервните рецептори се възстановява с помощта на етерични масла –например грейпфрутово, портокалово и др., които успокояват мускулното напрежение и възстановяват микроциркулацията.

Комплексът от витамини  А, С, Е способства за бързото възстановяване на кожата. Витамин С е незаменим при забавянето на процесите на стареене и защитава кожата от ултравиолетовите лъчи.

Алантоинът е универсален компонент в антистресовата козметика – отговаря за регенерацията на клетките, омекотяването на кожата.

Най-приятният ингредиент, условно казано, е хиалуроновата киселина. Тя не предизвиква алергични реакции и поддържа прекрасно водния баланс в клетките.

Доста популярни са антистрес маските, които бързо изглаждат линиите и премахват следите на умора от кожата ни. Само че те имат само кратък козметичен ефект, докато кремът с антистрес действие, нанасян редовно, влияе положително върху цялостното състояние на кожата.

На кожата около очите са необходими специални грижи. Козметолозите съветват да избираме продукти, които съдържат екстракт от лайка или боровинка. Това са вещества с изразен бактерициден ефект, които предотвратяват възпалителните процеси в лигавицата на окото.

За релакс преди сън се препоръчва употребата на успокояващ душ-гел, който не само възстановява хидробаланса на кожата, но и преодолява умората на тялото.

За заздравяване на косъма се препоръчва антистрес балсам, съдържащ масло от репей. Той успокоява и кожата на главата.

Силен ефект има употребата и на храни антиоксиданти: зелен чай, тъмен шоколад, плодове, зеленчуци.

Здравословното хранене и редовната почивка ще подсилят резултата от действието на антистрес козметиката.