Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Козметика от водите на Скандинавия

Козметика от водите на СкандинавияВодите на далечната студена Скандинавия са едни от най-богатите на природни ресурси, използвани в европейската козметична индустрия. Те съдържат съставки с доказана ценност, дори и употребявани в минимални количества, с широко приложение и разнопосочни ефекти. Освен всичко това те са част от една сравнително чиста откъм замърсявания територия, както благодарение на климатичните условия, така и вследствие на целенасочената политика на местните държави.

Богатствата на Северно море

Северно море е известно с многообразието на природно-ресурсния си потенциал. Водите му са богати на нефт – съставка, дериватите от която се използват широко в козметиката, главно поради доказаните си свойства да задържат влагата в косата за продължителен период от време. Такъв е например дериватът пропилен гликол, популярен от шампоаните и балсамите. В козметиката за лице обаче не се препоръчва, тъй като запушва порите на кожата. Ароматните въглеводороди пък са превърнати в неразделна част от парфюмите и лосионите.

Ситните песъчинки от шелфа се употребяват в ексфолиантите. Особено ценени са и т.нар. варовити морски водорасли. Тези дарове на природата намират приложение в минералната козметика. Литотамниумът е най-известният сред тях. Той съдържа истинско “минерално богатство” – 65% калций, 23% арагонит и 12% валтерит, което го прави популярен в индустрията за красота.

Даровете на Норвежко море

Норвежко море е особено богато на редки и ценни видове водорасли. Такива са например местните кафяви морски водорасли. Те съдържат около 70 важни минерали и витамини, в това число калций, йод, калий, магнезий и желязо. Най-богати на полезни вещества са водораслите от вид Laminaria. Кафявите водорасли намират широко приложение в козметиката, тъй като могат да помогнат на кожата ни в много отношения. Те съдържат аминокиселини и протеини, които са градивните елементи на клетките, т.е. имат силна регенеративна функция.

Въглехидратите в тях пък осигуряват на кожата способността да се възстановява по-бързо от наранявания. Хлорофилът е от основно значение за детоксикацията. Есенциални мастни киселини помагат да се подобри гъвкавостта и еластичността на кожата. Витамин А работи като антиоксидант. Кафявите водорасли се употребяват основно в бялата козметика и шампоаните.

Тайните на Баренцово море

И ако богатствата на Северно и на Норвежко море са достатъчно добре проучена област, то малко по-различно стои въпросът с потенциала, скрит в дълбините на Баренцово море. Поради географското си разположение щателното изследване тук е далеч по-трудоемко. Откритото до момента обаче е повече от обнадеждаващо. Местните минерали буквално очароват „акулите от индустрията за красота“.

Така например за бирнесита се знае, че притежава уникалното свойство да катализира синтеза на водород при електролиза, което крие огромен потенциал за внедряване в хидратиращите процедури и продукти. Използва се и в минералната козметика. Хлоридите, които се съдържат, са широко употребявани в цветната козметика – сенки, очни линии, фон дьо тен, червила, спирали, лакове и други.

Минералът илит гарантира на кожата ефикасно отнемане на нейното излишно омазняване и елиминиране на токсините. Вермикулитът е силен дезинфектант и притежава абсорбиращо влагата свойство, което го прави незаменима съставка при средствата за дамска интимна хигиена. Смектитът се ползва със славата на перфектен стабилизатор в множество продукти.

Ценност от Бяло море

Далече на север, в Бяло море, любителите на качествени и екологично чисти козметични съставки могат да открият истинско предизвикателство в шелфовата глина, която в региона се намира в огромни количества. Тя е особено богата на ценни за кожата вещества в минерализирано състояние. Именно затова днес е в основата на бавно, но прогресивно развиващата се скандинавска спа индустрия.

Из дълбините на Балтика…

Балтийско море също предлага обилно количество природни богатства, високо оценени от специалистите в индустрията за красота. Балтийската глина е сред най-известните измежду тях, тъй като е особено ефективна за успокояване дразненията върху кожата и нейното омекотяване. Тя абсорбира качествено излишното омазняване, отстранява замърсяванията и се справя с токсините, като ексфолира в дълбочина и подобрява циркулацията на кръвта в подкожните тъкани. Широко се използва в спа салоните на Скандинавия.

Балтийският варовик също има множество привърженици, главно заради неоспоримите си качества. Той качествено отстранява излишното омазняване и влага от епидермиса, като същевременно го заглажда – незаменими свойства за всяко вещество, достойно да бъде включено в серията продукти с грижа за кожата. В пастите за зъби го предпочитат заради абразивния ефект. При балсамите за коса омекотява косъма и запазва задълго влагата в него.

Фиордите – докосване до природата

Фиордите, познавате ли ги? Кристално чисти ледени късове, може би най-известната природна забележителност на Скандинавия. Без съмнение и изключително полезни, чисто физико-химически, в индустрията за красота. Отново на дневен ред излиза познатата ни ледникова вода. Защото прочутите скандинавски фиорди са именно ледници, но с издълбана U-образна дъга във вътрешността.

Предприемчиви местни, но също и европейски, както и северноамерикански козметични брандове поръчват определени количества ледникова вода от скандинавските фиорди за производствените си нужди. Поради ниската температура и чистотата си тя е предпочитана в anti-age продуктите, както и в тези за почистване: едновременно стяга, но и премахва в дълбочина замърсяванията върху епидермиса.

Гейзерите – красота от недрата на земята

Исландия. Обширен остров, само на 970 км от европейското крайбрежие, но достатъчно богат на ресурси, редки или напълно непознати на Стария континент. Един от тях безспорно са исландските гейзери.

Най-общо гейзерът представлява горещ извор, изхвърлящ с прекъсвания вода над повърхността на Земята. Разбира се, подобно богатство не остава незабелязано от водещите играчи в beauty индустрията. Най-вече поради химичния състав на водата. Водата на гейзерите, подобно на минералните извори у нас, без колебание се нарежда сред най-богатите на ценни минерали в световен мащаб.

Калцитът е истински хит например в състава на продуктите за отслабване, но също и в ексфолиантите и anti-age средствата. Преди в значителен мащаб се използваха в козметиката и силикатите, но в последните няколко години повечето брандове ограничиха до минимум употребата им поради широко дискутираните опасения, че могат да увредят човешкото здраве.

Скандинавия несъмнено е сред областите, които не трябва да остават неглижирани по отношение на природно-ресурсния си потенциал, подходящ за нуждите на индустрията за красота. Макар и част от Стария континент, тя понастоящем оставя експертите с впечатлението на недостатъчно проучена. Е, да се надяваме, че далечният северен полуостров крие още тайни, които, веднъж разгадани, ще ни направят още по-красиви.