Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Косата на мъжа – предмет на специални грижи

мъжка косаВъв витрините се оглеждат не само жени… помислих си аз, когато младежът до мен мимоходом си оправи прическата и, доволен от отражението си, хлътна в близкото заведение.

Истината е, че много от нас не са толерантни към мъжката суетност. Тогава в главата ни се раждат недобри асоциации с образите на античния самовлюбен младеж Нарцис или Оскар-Уайлдовия безскрупулен герой Дориан Грей. Но дали не сме в плен на демодирани стереотипи и мислене под шаблон? Та нали и той- мъжът, е подвластен на ширещия се култ към красотата.

Всеки знае, че жените са с изострена чувствителност по отношение на своята прическа. Съвременният представител на силната половина от човечеството също не е равнодушен на тема коса. Не познавам мъж, който да твърди обратното. Освен в изблик на криворазбран мачизъм или от излишна стеснителност.

Козметичната индустрия днес предлага хиляди продукти грижа за косата. Иновациите са многобройни и за всеки проблем се търси решение.

Страхът от оплешивяване

За мъжете, естествено, най-големият страх е свързан със загубата на коса. Това е тежък удар върху самочувствието им, въпреки че за нас – жените, драмата е безсмислена. Без или с коса, един мъж винаги ще е харесван, ако е забавен и внимателен. Та нима чаровникът Брус Уилис или хладнокръвният Джейсън Стейтън не са преследвани от тълпи почитателки, попаднали в плен на тяхната харизма! И това далеч не са единствените примери за магнетични мъже без коса. Римският император Гай Цезар е възхваляван като “мъж за всички жени”, въпреки че е бил гологлав. А през Ранното средновековие плешивината дори била дар свише – смятало се е, че така по-лесно се долавят божествените сигнали.

Генетичен косопад

При мъжете приоритетно се среща т.н. alopecia androgenetica. Тя е свързана с метаболизма на мъжките полови хормони (андрогени) и има генетичен характер. Тук ще добавя, че още Хипократ забелязва въздействието на мъжките хормони, като споменава, че евнусите никога не страдат от косопад. Ако учените разкрият докрай тайните на процес, ще бъде създадено лекарство против оплешивяване, може би още през 21 век.

Ненаследствен косопад

Има твърде много причини, които водят до оплешивяване, което не е наследствено обусловено. Хормонални промени, болести, радиация са сред факторите, които могат да причинят силен косопад. Алопеция може да бъде провокирана и от силен стрес при хипердинамичен начин на живот, загуба на близък и др. Някой бе забелязал, че сред политиците и бизнесмените плешивците са доста повече от мъжете с творческа професия. Обяснението е в напрегнатия ритъм на живот и високите отговорности, с които са натоварени държавните дейци, финансистите, мениджърите.

Лечението

Добрата новина е, че (покрай лечението на основното заболяване-първопричинител на дифузния косопад) е възможно пълното или частично възстановяване на косата. Тук съвременната медицина е тежко въоръжена. В практиката се прилагат общоуспокояващи медикаменти, витамини от група В и микроелементи, лосиони, инжекционни витаминни коктейли(мезотерапия).

Не само резултатно, но и приятно средство е лечебният японски масаж – шиацу, които елитните спа центрове предлагат. При него се въздейства върху специфични точки, свързани с централната и периферната нервна система, стимулира се кръвообращението и оросяването на скалпа се подобрява. В домашни условия може да се използва т.н. капилярен масажор.

Последен писък в борбата с алопецията е нискоинтензивната лазерната терапия. Тя има биомоделиращ лечебен ефект върху косъма и фоликулите. Въздействието е на клетъчно ниво с помощта на естествените възстновителни ресурси на организма.

Когато алопецията е такава, че не подлежи на медикаментозно лечение и козметични процедури, се прибягва до трансплантация на коса – спасителен изход за тези, които не се примиряват с промяната на външния си вид и повеждат последна битка с природата.

Сребро в косите

Широко разпространен е страхът при мъжете от побеляване на косата. Независимо от битуващото мнение, че среброто в косите е белег на житейска мъдрост и благородство, в ежедневието е предпочитан младежкият вид, който – уви, не се свързва с посивяла глава. Той обещава успех не само сред жените, но в бизнес начинанията и на сцената на обществения живот.

Политиците бяха сред първите, които дадоха тон в тази мода. Снимките от всекидневниците са достатъчно красноречиви: забележете цвета на косата на Муамар Кадафи, Силвио Берлускони, както и на българските държавни мъже Юнал Лютфи, Йордан Соколов, Владимир Каролев. Да не говорим за артистичния бранш. Впрочем, там гилдията има свои представители, които със сигурност “остаряват като катедрали” и бялото в косите им придава изключително шармантен вид : поредица от актьори с аристократични титли – сър Шон Конъри, сър Питър О’Тул, сър Антъни Хопкинс.

Решаваща за побеляването е генетичната предразположеност. По принцип мъжете посивяват по-рано от жените. Веднъж започнали да боядисват косата си, мъжете трябва да посещават салоните на всеки 40 дни. За по-естествен вид някои стилисти оставят посребрени слепоочията.

Гигантите в бранша хвърлят огромни средства за създаване на козметични линии специално за мъже. Те се различават от аналозите за жени по времето за боядисване и по състава. Боите са на растителна основа и имат натурални цветове, за да не стоят натрапчиво. При нанасянето им се използва специална техника за емулсиране – ето защо е препоръчително да се прави в салон. Добър избор за заетите мъже са шампоаните с цвят за мъжка коса.

Популярни са и лосионите, които укрепват естествения протеин на косата и постепенно възстановяват цвята. Лечението се провежда всекидневно в течение на 2-3 седмици. След постигане на желания цвят, процедурата се извършва веднъж седмично.

Битката с пърхота и мазната коса

Сред достигане на половата зрялост функцията на мастните жлези се засилва и често се появява себорея. Всяка нормалната кожа се лющи, но частиците са толкова малки, че са незабележими. При т.н. мазна себорея тези люспички се слепват. Себумът не засъхва, косата е винаги мазна. Най-леката форма на себорейна екзема е пърхотът по главата – излющване на сухи или мазни люспи и сърбеж.

Лечението 
Умерено количество пърхот се среща при всички мъже. Ежедневното миене по механичен път отстранява неприятните люспички. Най-ефикасното средство за борба с пърхота е катранът, който влиза в състава на много миещи средства.

Ликарите предписват медикаменти с кортизонова основа. или противогъбични препарати , фризьорите се насочват към спрейове, съдържащи пироктон-оламин, който изчиства белите прашинки. Паралелно с противопърхотните шампоани е необходимо да се използва балсам, съобразен с типа на косата ви  Старателно изплаквайте косата след действието на шампоана и балсама, защото остатъците от тях могат увеличат пърхота.

Мазната коса – как  и с какво да я поддържаме?

Поддържането на мазната коса е предизвикателство дори за коафьорите. Те прилагат специални енергизиращи серуми, придружени с масаж на главата, който увеличава въздействието на продукта. Използват се дезинфектиращи шампоани с активни съставки, антисеборейни лосиони.

На козметичния пазар може да намерите един специфичен продукт – сух шампоан, който почиства косата за няколко минути без мокрене. Той остава в косата, като абсорбира излишната мазнина от скалпа. Продуктът е незаменим, когато нямате време или условия за миене.

Необходим е подходящ хранителен режим, богат на млечни продукти, витамини и с ограничаване на консервираните, мазни, пикантни и солени храни.