Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Кордицепс – паразитът лечител

Кордицепс – паразитът лечителКордицепс са група аскомицетни гъби. Повечето от тях са ендопаразитоиди, развиващи се върху насекоми и други членестоноги, както и върху други видове гъби. Когато гъбата атакува гостоприемника, мицелиума замества неговите тъкани. Някои кордицепс могат да повлияят на поведението на техните хазяи.

Така например опаразитени мравки се изкачват по растенията и се прикачват там преди да умрат. Това осигурява на паразита оптимални условия за развитието му – температура, влажност и максимално разпределение на спорите; като филмова фантастика – спорите на кордицепс заразяват гостоприемника (най-често гъсеници), при което хифите го деактивират и убиват, променяйки ,,мозъчната” му функция със задачи ценни за програма ,,паразит”.

Гъбата се разпростира от убития хазяин, изчерпвайки всичките останали нутриенти от тялото му – страшничко.

Кордицепс растат на голяма надморска височина – Азия, Непал, Китай, Япония, Кореа, Виетнам, Тайланд.

Кордицепс са изключително богати на нутриенти – бета каротен, селен, витамин Е, витамини Б-комплекс (Б1, Б12, Б2), цинк, витамин C, полизахариди,стероли, кордицепин, кордицепинова киселина, около 77 елемента и множество ферменти, коензим Q10 (неговата редуцирана форма – убихинон), незаменими аминокиселини, омега мастни киелини.

Така той подсилва изключително имунитета, бивайки силен антиоксидант, стимулира и продукцията на мелатонин. Засилва производството на кръвни клетки – еритроцити, левкоцити, тромбоцити. Широко използван за бързо отстраняване ефектите от радиационни облъчвания. Кордицепс притежава мощно противовъзпалително действие (по-силно от кортикостероиди), понижава температурата и овладява болката.

Гъбата е силен естествен антибиотик като се справя с множество бактериални агенти (коки, туберкулозни бактерии и др). Гъбата регулира невроендокринната система, освобождават се хормони, регулира се стреса. Кордицепс има силен противотуморен ефект – комбинира се с химио и лъчетерапия, и лечение основното заболяване. Подобрява бъбречните функции. Повишава абсорбцията на кислород. Подходящ като антиаритмично средство.

Проявява взорелаксираш и вазодилатиращ ефект, заедно с фибринолитични свойства. Още от древността в Тибет е описано действието на билката като тоник и силен афродизиак. Проучвания с мишки показват как кордицепс предпазва костния мозък и действа противорадиационно, очиствайки органите от токсини. Хепатопротективно действие също.

Широко е приложението на гъбата като антидепресант, тъй като подтиска моноаминоксидазата, отговорна за бързото изчерпване нивата на серотонина. Кордицепс увеличава нивата на вътреклетъчния АТФ и ползването на кислорода. Премахва оксидативния стрес, неутрализирайки свободните радикали. Подсилва толеранса на ниски температури. Премахва хроничната умора. Повишава нивата на Супер Оксид Дисмутазата. Подобрява аеробния капацитет (40%).

Подобрява кислородните показатели при заболявания като хроничен бронхит и астма. Кoрдицепс повишава апетита. Намаля нивата на кръвната захар, засилвайки глюкозната обмяна и повишавайки инсулиновата чувствителност. Има лек диуретичен ефект, повлиява добре нефралгия. Подобрява паметта и стимулира мозъчната активност.

Свързването му с жен-шена и натуралните аналози на виагра не е случайно. Изследване направено в медицински факултет в Пекин показва подобрение в сексуалната функция на пациенти със смущения. Подобренията варирали от 31% до 65% и се дължало на стимулиране от страна на гъбата на половите органи.

От гледна точка на спорта, третиране на спортисти с кордицепс показва голям резултат, както като възстановяване, така и като виталитет и функционалност – множество рекордьори в спринтови дистанции дължат тези си показатели на чудната гъба, повишаваща издръжливостта и енергийните нива.

На Тибетския пазар като най-качествени и почитани са големите-гъсенични гъби кордицепс. Тяхната цена е и по-висока в сравнение с нискокачествените малки гъби. В китайската медицина гъбите кордицепс са използват като ,,супер женшен” за повишаване виталитета. Тъй като природно не може да се набави нужното количество кордицепс, тези гъби се култивират изкуствено.

Най-използвани са ,,подмладяващите” ефекти на гъбите – за преодоляване на слабост, импотенция и възсрасто-обособена умора. Антиоксидантните ефекти на гъбите са пряко свързани със забавяне стареенето – очистване на хидроксил радикали и намаляне липид пероксидация.