Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Колко дълго „живее” кремът за лице?

крем за лицеМного често срокът на годност на използвания от вас крем изтича преди да е изчерпан самият козметичен продукт. И естествено възниква въпросът: може ли да се използва такава козметика и как би се отразило това на кожата ви?

Ако след изтичането на срока на годност на прилагания от вас крем са останали няколко милилитра в бурканчето или тубичката, не се притеснявайте – просто ги използвайте. Но ако останалото количество е значително (30–50 ml), което често се случва при голям изходен обем (100–150 ml), то по-нататъшното използване на продукта обикновено е свързано с различни проблеми – от обикновено кожно раздразнение до алергична реакция. В този случай изхвърлете крема и най-добре се снабдете с нов.

От какво зависи срокът на годност?

Разбира се, на всеки крем е написан срокът на годност след отварянето му, но не забравяйте, че този срок зависи от условията на съхранение и вида на опаковката. За най-добра опаковка се смята тубичката (преобладава пластмасовата, но най-добра за съхранение на продукта си остава алуминиевата, макар и да не е особено естетична). При този вид опаковка достъпът на кислород към козметичния продукт е силно ограничен и затова е много по-нисък рискът от заразяване с бактерии, и съответно – качеството и ефективността на крема се запазват по-дълго време.

Най-неподходящ вариант е бурканчето с широк отвор (по принцип в такъв крем се прибавят повече консерванти, тъй като рискът от замърсяване на субстанцията при ползване е много по-голям). Но ако ежедневно прилагате продукт в такава опаковка – няма място за тревога. Кремът в бурканче с обем 30–40 ml е достатъчен за около един месец – за това време не може да „остарее” и ползването му е безопасно.

За да предпазите крема от замърсяване, използвайте шпатулка (повечето от продуктите в бурканче са снабдени с такава).

Кремът е променил цвета, миризмата или текстурата си

Независимо от факта, че срокът на годност все още не е изтекъл, трябва да се избавите от такъв продукт. Появата на посочените признаци означава, че в състава на крема има изменение, настъпила е химична реакция, в резултат на която е възможно да са се образували агресивни вещества, вредни за кожата.

Разбъркването на крема до образуване отново на еднородна субстанция или добавянето на етерични масла за подобряване на миризмата му изобщо не променя ситуацията – продуктът си остава опасен за ползване.

Правилно съхранение

Не бива да оставяте кремовете си в банята (особено anti-aging продуктите – против бръчки, с лифтинг ефект и т.н.), тъй като температурата и влажността на въздуха в това помещение обикновено са високи. В такива условия срокът на годност на козметичния продукт значително намалява, а включените в състава му активни съставки може да загубят ефективността си. В упътването за някои продукти е посочено, че трябва да се съхраняват в хладилник. Затова винаги четете внимателно указанията както за ползване, така и за правилно съхранение.

И още една препоръка – купувайте крем с по-малък обем, за да можете спокойно да го използвате преди изтичането на срока на годност.

Най-новото достижение: 0% консерванти, най-накрая реалност!

Както вече споменахме, за да се предотврати заразяването на козметичните продукти е необходимо да се добавят консерванти в състава им. Те удължават срока на годност и продължителността на прилагане. Официалният списък на Анекс VI от Европейската директива за козметика посочва 57 позволени консерванти, като парабени, хлорфенезин, феноксиетанол, бензоена киселина, сорбинова киселина, триклозан, бензилов алкохол и др. Освен това, съществуват и различни субстанции, невписани в този списък, но използвани  заради антибактериалното им действие в продукти, наричани „без консерванти”.

За първи път в историята на козметиката, един нов технологичен и напълно революционен процес разрешава проблема със запазването на стерилно съдържание в голяма туба, без консерванти, като го предпазва от външно заразяване. Това е патентованата система D.E.F.I. (Изключителна Технология за Непокътната Формула), която освобождава продукта от тубичката, но спира проникването в нея именно на бактериите. Съчетанието на защитната система D.E.F.I. и производствения процес ETS (Система за Екстремна Толерантност) създава идеалното козметично средство за свръхчувствителна и алергична кожа.

Изследователите от известни френски дерматологични лаборатории разработиха иновативния процес ETS за производството на Tolеrance Еxtrеme, линия от 2 продукта – почистващо мляко без изплакване и успокояващ хидратиращ крем, съдържащи минимален брой съставки (6 в млякото и 9 в крема). ETS гарантира: формули с термална вода Avene, без аромати, консерванти, емулгатори и алкохол. Производството и опаковането на продуктите се извършват в стерилни условия, съобразени с изискванията за инжекционни форми.