Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Кой метал е най-добър за диамантен пръстен?

диамантен пръстенОбикновено при избора на пръстен с диамант акцентът пада върху самия камък и това е разбираемо поради високата цена. Но това не означава, че изборът на метал за пръстена е без значение – съвсем не. На практика, изборът не е кой знае колко голям и си има своите ограничения. Повечето производители на диамантени пръстени  предлагат три възможности – платина, паладий и разбира се злато.

Кое не се използва?

Обикновено няма как да носите диамантен пръстен с 24 каратово злато по простата причина, че чистото злато е изключително меко. По същата причина обикновено не се предлагат и сребърни пръстени с диаманти – просто среброто е прекалено мек метал за целта (макар че е доста красиво).

Платината

Наричат я краля на металите. Като един от най-здравите, устойчиви и чисти метали, платината е считана за чудесен избор при изработката на диамантени пръстени. Освен това платината е много рядка, което я прави идеална добавка за също така редките диаманти. Избирайки платина за Вашия пръстен с диамант, Вие можете да сте спокойни, защото платината няма да се измени с времето и ще държи все така здраво и сигурно Вашия диамант.

Ако Вашият пръстен се удари или одраска, платината няма да загуби нищо от своята маса. Причината е, че тя е много плътна, така че при одраскване материята не пада, а просто се премества. При златото от друга страна е възможно да се загуби съвсем незначително и минимално количество, което го прави много подобно.

Паладият

Друг много добър вариант е да използвате паладий. Металът е сходен с платината и на пръв поглед има общи черти с нея и среброто. Използва се в бижутерията от 1939 година. По-скъп е от среброто, но не колкото платината. Има сходства с най-здравия и скъп метал – родия. Едно от големите му предимства е, че споделя здравината на платината, което го прави много добър избор за пръстен с диамант. Подобно на платината, паладият е здрав и устойчив. Той обаче тежи по-малко от нея.

Според експертите в областта на бижутерството, паладият е един от най-добрите варианти за пръстен с диамант, защото е естествено бял и не изисква поддръжка в това отношение, за разлика от други метали като бялото злато, платината или среброто. Все повече хора избират пръстени от паладий и твърдеят, че наистина не откриват никаква разлика между паладий и платина дори и при внимателно вглеждане. И още нещо – паладият е хипоалергичен, тоест не предизвиква раздразнения и зачервявания на кожата.

Злато

Няма как да подминем и най-известният и класически от всички метали – златото. Легендарно със своето високо качество, златото има един недостатък – много е меко и това създава риск за камъка да падне от пръстена без да усетите. Това се отнася за висококачественото злато от 18 карата.

Бижутерите обикновено използват за диамантени пръстени злато с по-нисък карат, например 14. Златото може да е бяло или жълто, но така или иначе то трудно придобива желаната здравина. Така или иначе, мнозина желаят тяхното диамантено бижу да бъде от класическо жълто злато, поемайки риска от това. Не малко са тези, за които всеки метал различен от жълтото злато е твърде обикновен.