Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Кои са най-трайните парфюми?

Кои са най-трайните парфюми?Въпросът сам по-себе си е доста абстрактен, защото трайността на всеки един парфюм е различна и не се обуславя изцяло от концентрацията на ароматни композиции, а и от самите съставки на тези ароматни композиции. Точно затова е и толкова трудно да се прецени един парфюм каква трайност има без реално това да е тествано от самият човек който ще го носи. Колкото и да е относителен въпросът винаги има белези по които може да се съди за трайността на аромата.

Човешката биохимия.

Биохимията на човек е първото нещо на което трябва да се обърне внимание. Можем да обърнем внимание дотолкова доколкото да установим, че  за всеки един човек тя е индивидуална и различна. Не можем да съдим за това дали един парфюм ще ни стои добре по това как стои на друг човек, просто е невъзможно и сравнението няма да е валидно, най-малкото защото не сме запознати с биохимията на другият човек, а и да сме едва ли ще можем да преценим аспектите по които аромата ще се измени аналогично при нас.

Видове концентрации

Има няколко основни стандарта за концентрациите, по които ние ги разграничаваме когато видим опаковката и съответният символ върху нея.

  • Pure Perfume – има концентрация 15-40%  най-често 20% . Това е най-високата концентрация, нарича се още Етерично масло и се използва доста рядко в този си вид.
  • Esprit de Parfum  (ESdP) – с концентрация от 15-30% той се нарежда 2-ри по наситеност.
  • Eau de Parfum (EdP) и Parfum de Toilette (PdT) – независимо кое от двете намерите те имат концентрация около 10-20% най-често 15% и са едни от разпространените концентрации на пазара и в същото време едни от най-скъпите.
  • Eau de toilette (EdT) – има концентрация варираща между 5-15% обикновено 10% това и най-разпространената от всички концентрации, трайността на Edt е по-малка от тази на EdP, но парфюмите които се произвеждат в тази концентрация така или иначе са от по-свеж характер.
  • Eau de Cologne (EdC) –  доста лек само с  3-8% концентрация на ароматни компоненти, парфюмите от този клас са доста летливи и слабо трайни.
  • Perfume mist – отново с концентрация 3-8% но в композицията няма алкохол. Алкохолът е заместен обикновено с вода.
  • Splash (EdS) и After shave: с концентрация само от 1-3% тази група аромати спадат към най-малотрайните, използват се за козметика за кожа с освежаващ ефект, и леко ароматизиране.

Видове аромати

Ароматите можем да разграничим на 4 основни типа: Тежки , Леки , Свежи и Мускусни. Най често в любимите ни парфюми Prouve има повече от един тип аромати и те са смесени, но дори и така можем да разграничим парфюмите и по това. Най-дълготрайни при еднаква парфюмна концентрация са тежките аромати, такива са парфюмите с нотки на ванилия, карамел, кехлибар.  Следващите по трайност са Свежите аромати, те имат в съставките си цитрусови плодове, цветя понякога и тежки акорди.