Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какво представляват калориите

калорииЕдиницата за измерване на енергията това е калория. Една калория – това е количеството топлина (енергия) необходимо, за да се нагрее 1 гр. вода до 1ºС.. Количеството енергия съдържащо се в храната се измерва в килокалории. Една възрастна здрава жена за един ден изразходва 2000 – 2500 ккал. Тази цифра е приблизителна. Разхода на енергия зависи от ръста, теглото, възрастта и начина на живот. Опитайте да изчислите сами вашият ежедневен разход на анергия, като използвате следните сведения:

Основен обмен – разхода на енергия за обеспечаване работата на организма и поддържането на добрия тонус в легнало положение в условията на пълен покой (физически и психически)12-16 часа след прием на храна при температура 18 – 20ºС. Казано по-просто това е енергията, която изразходвате в безгрижното ранно утро в топлото легло. Тя съставлява 1 ккал за час на 1 кг от вашето тегло.

Допълнителен обмен – енергията, която изразходваме при извършването на една или друга работа.

  • Умствената работа без физическо натоварване отнема около 20 ккал/час.
  • Механизираната физическа работа около 75 ккал/час.
  • Частично механизираната работа, ходенето – около 100 ккал/час. Физическата работа, джогинг, гимнастика, каране на колело – 150 – 300 ккал/час.
  • Тежката физическа работа, силовите спортни занимания, аеробика – 400 и повече ккал/час.

За да изчислите колко е вашият середен дневен разход на енергия направете наблюдение върху себе си в продължение поне на седмица, като имате предвид следното:

– Отбележете си колко калории приемате за ден и от какви продукти – белтъчини, въглехидрати или мазнини. Изчислете колко енергия изразходва организма ви за преработката на тези храни.(вж. Действието на храната)
– Изчислете колко време и съответно калории изгаряте на ден при домакинска работа, спорт, занятия, на работното място (вж. Допълнителен обем)
– Изчислете вашите изразходвани калории по време на сън и гледане на телевизия (вж. Основен обем).

Имайте предвид, че при студено време загубата на енергия се увеличава с 10 – 15%, а в горещо време се снижава с 5%.