Categories

 • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какво представляват битумните керемиди?

битумни керемидиБитумът, като материал превзема всички покривни конструкции. Той е все по-предпочитана покривна настилка, като от плоските панелни покриви, битумът се пренесе върху наклонени покривни конструкции с различна степен на наклона и форма на самата конструкция. Битумните керемиди успешно изместиха керамичните и бетонни керемиди от покривите на къщи, обществени и промишлени сгради, благодарение на своите безспорни и доказани предимства.

Битумните керемиди представляват многопластов синтетичен материал с голяма еластичност и устойчивост на атмосферни и механични въздействия. Тяхната структура е изградена от пет слоя:

 • Армираща основа: Тя представлява импрегниран стъклен воал, придаващ на керемидите формата и здравината, които ги предпазват от деформации.
 • Оксидиран битум: Два слоя оксидиран битум обгръщат армиращата основа, придавайки на материала хидроизолиращите свойства, които го правят предпочитано покривно покритие. Битумът може да бъде допълнително модифициран, с цел да се повишат неговите качества и издържливост.
 • Минерална посипка: Тя се намира от лицевата страна на битумните плочи и им придава цвят и завършен вид. Минерализацията се извършва предварително с неорганични пигменти при много висока температура. Самият процес на минерализация придава на цветовете устойчивост, като същевременно предпазва битумните слоеве от ултравиолетовите лъчи, удължавайки значително техния експлоатационен живот.
 • Пясъчен слой: Основата на битумните керемиди е обработена с кварцов или силициев пясък. Целта на пясъчния слой е да предпази керемидите от залепяне помежду им при транспортиране и пренасяне.

Предимства на битумните керемиди:

 • Уникално разнообразие от форми и цветове;
 • Изключително лека покривна система;
 • Максимална устойчивост на цветовете и материала във времето;
 • Подходящи за всякакви климатични условия;
 • Не изискват допълнителни покривни аксесоари;
 • Не е нужна последваща поддръжка;
 • Подходящи за покриви с различен наклон и форма;
 • Удобни за транспортиране и монтаж.

Едно от безспорните предимства на битумните керемиди е тяхното разнообразие, като материал, метод на изработка и полимери, с които битумът е модифициран. Битумните керемиди варират не само като цветове, но и като форми, като фабрично изработените разновидности са:

 • Боброва опашка;
 • Пчелна пита;
 • Триъгълни;
 • Правоъгълни.

Извън основните форми, хората, търсещи по-необичайни покривни решения могат да се насочат към така наречените „дизайнерски“ битумни керемиди, предлагани във всевъзможни, причудливи форми, в зависимост от предпочитанията на клиента.

Най-често използваните модели битумни керемиди са тези с шестоъгълна форма; моделите, представляващи плетеница от различни геометрични фигури; разноцветни, създаващи илюзия за използване на няколко различни материала; традиционни – такива имитиращи традиционните керамични керемиди и керемиди с два преплитащи се слоя, придаващи на покрива ефектен визуален релеф, напомнящ за старите дървени или каменни покриви.

Монтаж на битумни керемиди

Всички видове битумни керемиди разполагат с изцяло самозалепваща се, хидроизолираща лента, която осигурява на покривното покритие допълнителна защита при силен вятър и дъжд. В зависимост от своя вид, битумните керемиди се укрепват допълнително, като се монтират по няколко различни начина:

 • Чрез заковаване с поцинковани пирони;
 • Залепяне с битумно лепило;
 • Газопламъчно залепяне с помощта на газова горелка.

Тъй като битумните плочи са напълно термоустойчиви, те могат да се монтират при всякакви метеорологични условия. Минусовите температури, както и силното слънце в горещите дни няма да повлияят по никакъв начин на техните уникални характеристики. Това е един изключително неутрален на топлина и студ материал, което му придава и добри изолиращи свойства.

Особеното при монтажа на битумни керемиди е изискването за наличие на плътна дъсчена обшивка, върху която става полагането на отделните плочи и тяхното допълнително укрепяне. Необходимо условие е дъсчената обшивка да бъде идеално гладка и нивелирана, а също така и добре почистена и абсолютно суха.

Защо да изберем битумните керемиди?

Битумните керемиди имат много по-дълъг експлоатационен живот от всички останали покривни покрития. Те са много по-издържливи на дори най-неблагопрятните условия, а също така и на механични въздействия, като вятър, градушки, счупени клони от намиращи се в близост дървета, хвърлени камъни и човешко присъствие. Стига вашият покрив да не е прекалено стръмен, спокойно можете да се движите по него, когато се налага да извършите дребни ремонти по останалите покривни компоненти.

Битумните плочи са абсолютно незапалим материал. Това не само ги прави добра защита срещу пожари, но и позволява тяхното газопламъчно залепяне. Този вид покривно покритие е и най-благосклонното откъм натоварване на покривната конструкция. Средно тяхното тегло варира между 8 и 13кг/m2, което е нищожно в сравнение с керамичните и бетонни керемиди, които са с тегло между 42-44кг/m2.

Съвместимост с всякакви климатични условия

Битумните керемиди са абсолютно предпочитано решение за покриви от всякакъв тип във всички климатични пояси по света. Това е един от малкото материали, който е еднакво приложим и в най-южните и в най-северните части на Земята. Той се отличава с:

 • Водоустойчивост – Напълно устойчив на дъжд, сняги градушки – осигурява надеждна хидроизолация. Материалът е не порест и не позволява влагата да проникне в него.
 • Ветроустойчивост – различните видове битумни керемиди предоставят ветроустойчивост от порядъка на 100 до 150 км/ч, а някои видове и до 220км/ч.
 • Топлоустойчивост/мразоустойчивост – този материал е температурно неутрален. Той не се поддава на резки температурни разлики. Не се нагрява прекомерно през лятото и не измръзва през зимата. Средно издържа на температури от – 50° до 110°.

Битумните керемиди, освен всичко казано до тук са и най-доброто шумоизолиращо покривно покритие. Благодарение на своята многопластова структура, шиндлите поглъщат до 80% от шума, причинен от поройни дъждове и градушки. Този материал е предпочитан от повечето строителни фирми и поради възможността за изключително лесен и бърз монтаж. Единственото, което забавя процедурата по преобразяване на покрива е изграждането на покривната конструкция и дъсчената обшивка.

Основно предимство на битумните керемиди си остава тяхната естетическа стойност. Няма как да устоите на гледката на един изискан, цветен покрив, който е напълно способен, сам по себе си да преобрази изцяло една сграда. Покривите, покрити с битум се срещат все по-често, а строителните фирми, специализирани в ремонт на покриви предпочитат да работят предимно с този материал.