Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какво е кожата за тялото

красива кожаКожата е най-големия орган на тялото и най-добрия му защитник. Повърхността й е между 1,5 и 2 кв.м за възрастен човек с телесно тегло около 70 кг. Изразът, че някой има „дебела кожа” не е далеч от истината.

Кожата предпазва тъканите и органите от нараняване.

Нервите в кожата реагират на допир, дават усещане за горещо или студено.

Кожата подпомага регулирането на телесната температура, като свива порите си, когато е студено и ги разширява, когато е топло.

Тя е „броня“, която подпомага имунната система в защитата от бактерии и болести. Характерната за роговия слой кисела реакция (рН 5–6,5) е пречка за проникването и развитието на микроорганизми.

Поддържа и пази от изпаряване основните телесни течности (кръв, вода, лимфа).

Предпазва от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Степента на тази защита зависи от количеството меланин, което е наследено. Под действието на ултравиолетовите лъчи, намиращият се в кожата провитамин D се превръща във витамин D3, който е от съществено значение за калциево-фосфорната обмяна.

Функции на кожата

  • Защитна: роговият слой на кожата предпазва по-дълбоко разположените тъкани от изсушаване, износване и нараняване. Формираният в нея пигмент меланин предпазва организма от ултравиолетовите лъчи.
  • Отделителна: чрез потни и мастни жлези в кожата организмът се освобождава от някои крайни продукти на обмяната на веществата и се регулира съставът на телесните течности. С потта освен вода и натриев хлорид се отделят урея, фосфати, сулфати, ацетонови тела. Така кожата допълва функциите на бъбреците и черния дроб.
  • Обменна: има важна роля в обмяната на веществата, като натрупва значителни количества вода, соли, мазнини, белтъци и витамини. Под действието на слънчевите лъчи в нея се образува витамин D3.
  • Дихателна: подпомага дишането, при физически усилия или висока температура постъпването на кислород през кожата нараства.
  • Терморегулаторна: участва в процеса на терморегулация чрез изпарение на влагата и потта от нейната повърхност, чрез топлоизлъчване и топлопровеждане. Подкожната мастна тъкан предпазва организма от загуба на топлина.
  • Резервоарна: кожните кръвоносни съдове имат значителна вместимост. През гъстата им мрежа преминава около 10% от циркулиращата в тялото кръв.