Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Каква е кислородната пропускливост на контактните лещи и как тя е свързана с режима на носене?

ислородната пропускливост на контактните лещи

Един от най-важните фактори за качеството и удобството на контактните лещи е нивото на тяхната кислородна пропускливост. Обозначава се като Dk/t и е задължителен параметър във всички съвременни продукти. Каква може да бъде газопропускливостта на лещите и по какъв начин е свързана с режима на носене, ще разгледаме в следващите редове.

Какво означава кислородна пропускливост?

За нормалното функциониране на роговицата на окото е нужен кислород. Той обезпечава нейния здравословен метаболизъм и безпроблемна работа. Ретината получава кислород от въздуха, както и от слъзната течност, с която окото се овлажнява при мигане. Контактните лещи са чуждо тяло за очите, бариера между роговицата и въздуха.

Ако материалът на лещите не пропуска достатъчно въздух до роговицата, тя не може да „диша“, нарушава се нейната нормална работа, може да се появи дискомфорт и дори някои очни заболявания. Следователно лещите трябва задължително да бъдат направени от „дишащ“ материал, тоест с висока степен на кислородна пропускливост.

Този показател се обозначава с коефициента Dk/t. „Dk“ е обемът кислород, който е проникнал през единица площ от материала за единица време. Индексът „t“ показва дебелината на материала на контактната леща в центъра. Високо Dk/t означава, че лещите дишат ефективно и са по-безопасни за очите.

Ето защо, когато купувате, сравнете тези стойности при различните видове и марки и изберете тези продукти, които имат по-висок индекс на газопропускливост. Можете да се запознаете със съществуващите параметри дори онлайн, като разгледате продуктите, предлагани в някои специализирани магазини. Чудесно място за покупка на контактни лещи е онлайн магазин Lensin.

Каква трябва да бъде кислородната пропускливост на контактните лещи?

На практика всички съвременни меки контактни лещи имат достатъчно висока кислородна пропускливост за безопасна и здравословна употреба. При хидрогеловете кислородът навлиза в роговицата посредством вода, която се съдържа в големи количества в този материал. При силиконовите хидрогелове силиконът е отговорен за доставката му и чрез него окото получава толкова много кислород, сякаш върху него няма чуждо тяло.

Всяка марка е посочила какъв показател за кислородна пропускливост имат нейните продукти. В зависимост от тази стойност се определя максималното време на носене, без да се нарушава здравето на очите. За висока стойност на газопропускливост се счита от 80 Dk/t и повече. Такива лещи могат да се носят по 6-8 часа на ден, а в някои случаи дори в продължителен режим – до 6 дни, без да се отстраняват.

Много съвременни силикон-хидрогелни контактни лещи имат индекс на кислородна пропускливост от 110 Dk/t. А тези, които могат да се носят без сваляне в продължение на 30 дни – от 130 Dk/t. Когато избирате лещите, не забравяйте да оцените този важен критерий. Но не забравяйте, че не само този индикатор е отговорен за качеството, безопасността и режима на носене.

Обърнете внимание и на съдържанието на влага, устойчивостта на материала на липидни отлагания и други важни параметри. Винаги спазвайте режима на носене, посочен от производителя, не го превишавайте и сменяйте лещите с нов чифт навреме. Първите контактни лещи трябва да бъдат избрани заедно с офталмолог-контактолог.

Защо е опасен недостигът на кислород?

Ако кислородът не достига до очите в достатъчни количества, настъпва хипоксия на роговицата. Това води до неприятни симптоми: зачервяване на очите, сърбеж, умора, замъгляване и намалена зрителна острота. Ако това състояние продължава дълго време или се случва твърде често, може да се касае за врастване на съдовете в роговицата на окото.

Обичайно в роговицата няма съдове, но продължителният кислороден глад може да причини дистрофия, което ще доведе до тяхното врастване и образуване на белези. Този процес намалява прозрачността на роговицата, което може да доведе до намаляване на зрителната острота до пълната ѝ загуба.