Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Какъв тример за трева да си изберем

тример за треваПоддържането на тревните площи в двора и градината вече е лесно и достъпно за всички собственици на селски имоти. Това се постига чрез правилно подбрана градинска техника или нужния тример за трева. Какво представлява той и неговият принцип на действие? Предимствата и недостатъците, видовете и начина за правилно използване.

Какво е тример за трева

Представлява компактен преносим уред, който се използва предимно за косене на трева там, където е трудно достъпно за косачката или за зоните, които не могат да бъдат обхванати. Това са например местата в близост до бордюри, дувари и метални огради.

Тримерът принадлежи към категорията градинска техника и неговият принцип на действие се състои в наличието на бързооборотна основа, върху която се прикрепва специална корда. Благодарение на бързите обороти на въртене, кордата с камшичния си удар срязва дори и по-дебелата жилава тревна растителност.

За безопасността на човека, тази основа е прикрепена към единия край на достатъчно дълъг прът, от другата страна на който се намира управлението на прибора. С това всъщност като цяло приключва и устройството на ръчните тримери за трева и подобната на тях градинска техника.

Какъв да си закупим

Основно се предлагат електрически и бензинови типове градинска техника. Сред предимствата и недостатъците можем да кажем, че електрическите са отлични средства за обработка на тревните площи на местата, където има удобно и достъпно електроподаване. Те са изключително леки за пренасяне и употреба, без съществена умора в ръцете, дори и при продължителна работа с тях. Те обаче не са предназначени за екстремни условия на работа и за третирането на дебела и жилава растителност.

За подобни случаи бензиновия тример е отлично решение. Той е независим от електричеството и може да се използва дори и на места, където липсва електроподаване. В същото време, това е тежка и по-сложна за поддръжка градинска техника, която е предназначена за обработката на по-големи по декари площи.

Как се използва

Ето няколко прости, но доста ефективни съвета за правилна употреба на този тип градинска техника:

  • огледайте добре площта за обработка – обърнете внимание на всичко, което може да се окаже пречка за нормалната работа. Вижте релефа и наклона, типа на растителността. Не се препоръчва да работите върху опасни наклони и да косите дървесна растителност;
  • използвайте само осигурените от производителя аксесоари – употребата на консумативи със съмнително качество с цел пестене на пари обикновено в дългосрочен план не работи;
  • при висока растителност косете отгоре надолу на етапи.