Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как ни помагат парфюмите в ежедневието?

Как ни помагат парфюмите в ежедневието?Но преди да се спрем на тях предлагам да разгледаме няколко психологични проучвания. Първото проучване е на сръбски учени, провели експеримент за който избрали точно 213 души между 18 и 56 годишна възраст равномерно разпределени мъже и жени които не са имали симптоми на психически разстройства.

Целта на експеримента била да се свържат определени аромати с цветове. Няма да ви ангажирам с числа и резултати, а направо ще дам заключението от експеримента. Изводът бил, че дамите са по-чувствителни към ароматите и свързват уханията с действия, докато мъжете се опитвали да ги свържат с точен цвят и в доста от случаите не успявали.

Второто проучване е водено от американски учени. Те установили, че ароматите въздействат на емоциите, като се възприемат първо от лимбичната част на мозъка ни. Действието на парфюмите е мигновено и аромати като градински чай, само за няколко секунди карат таламуса да отдели хормонът наречен енцелафон. Невро-химикал създаващ чувство за еуфория и облекчава болките. Лавандулата и лайката пък предизвикват отделянето на серотонин, който пък има свойството да намаля страха, стреса и разсеяността.

Нашите парфюми наистина ни помагат!

Споменахме няколко експеримента, споменахме че и парфюмите ни помагат по няколко начина. В горният обзор видяхме че определени аромати ни помагат да се справяме със стреса и болката, разбрахме че малко или много ефектът е по-осезаем върху дамите, все още не е ясно дали това е генетично или защото сме се се обособили като отделни представители на хомо сапиенс със своите уникални способности. Като цяло науката за уханията се развива и в момента докато пиша, а вие четете с бързи темпове.

А какво е положението когато използваме парфюми с повече аромати в композицията си ?

Ами нещата са малко по-различни, понеже аромата на парфюма не е точно определен, поне не и през цялото времетраене, защото има нотки които са по-трайни от други. От това и произтича различният ефект на всеки парфюм Prouve! Доказано е че при употребата на аромат който ни харесва започването на разговор, защитаването на позиция и самото настроение зависи до голяма степен от този аромат.