Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да залепим правилно самозалепващо фолио?

Как да залепим правилно самозалепващо фолио?Самозалепващото фолио е един от най-удобните и практични материали за декориране на различни повърхности. Всеки човек, дори без никакъв опит, може да се справи с инсталацията. Въпреки това има някои особености и специални техники за залепване на самозалепващия се филм, без досадни грешки, които могат да компрометират цялата операция.

Общи препоръки

Фолиата се срещат в множество варианти – от такива с добро качество до нискокачествени продукти с кратък експлоатационен живот. Заслужава си да инвестирате в покритие с добро качество, за да се радвате на дълготрайност на декорацията. Чудесна гама самозалепващи фолиа ще откриете в онлайн магазин Декорат БГ.

Животът на самозалепващото се фолио се определя от следните фактори:

  • Качеството на продукта;
  • Качеството на подготвителните работи;
  • Правилното инсталиране.

Разнообразието от декоративни фолиа по отношение на дебелина, твърдост и предназначение прави този материал универсален и удобен за решаване на най-различни проблеми. Фолиото служи както за интериорна и екстериорна декорация, така и за защита на мебелни фасади, стъклени и други повърхности от повреда.

Що се отнася до качеството, когато избирате, винаги трябва да обръщате внимание на производителя. Не пестете от качеството. Може би продуктите на реномирана марка ще бъдат по-скъпи от тези на конкурентни компании, но с тях се изключват неприятните изненади. Това е особено важно, ако планирате да използвате фолиото в помещения с висока влажност и степен на замърсяване.

Какво трябва да знаете, за да залепите правилно фолиото?

При полагането на самозалепващо фолио често се допускат дребни грешки, макар процедурата да не изисква особени умения. Така например малко хора знаят, че мехурчетата, които се появяват след нанасяне на филма, не винаги се отстраняват с шпатула. Те обаче винаги могат да бъдат отстранени с обикновена игла, чрез пробиване на въздушния балон в основата.

Ако нямате достатъчно опит със самозалепващите фолиа, вземете по-дебел филм. Плътното самозалепващо се покритие прикрива по-добре малки повърхностни неравности и недостатъци. В случай на грешки при нанасяне, фолиото може да се отстрани и да се залепи отново. Това може да стане не по-късно от 6 часа. Следете температурата по време на нанасяне. Обикновено температурният диапазон се определя от производителя.

Полагане върху стени

Фолиата могат да се залепят не само върху мебели и други елементи на обзавеждането, но и върху стени. Често срещана грешка е фолиото да се полага върху базови строителни материали – мазилка и шпакловка. Филмът няма да залепне върху такава повърхност и просто ще развалите материала и самата стена. Идеалната основа е плочки или друго трайно декоративно покритие.

Подготовка: Всяка разхлабена основа, като например стара боя или не напълно залепени фрагменти от тапети, първо трябва да се отстрани. Ако е необходимо, почистете с шкурка и не забравяйте да обезмаслите. Неравностите по стената могат да бъдат скрити с грунд или лак, но ако не сте сигурни, че след това повърхността ще бъде идеално равна и след залепването са възможни ясно видими дефекти, използвайте по-дебел филм. Това ще ви позволи да скриете някои грешки.

Монтаж: След подготвителната работа филмът се нарязва до необходимите размери с резерв до 3 см. За удобство на измерванията и рязането производителите прилагат специални маркировки върху защитния хартиен слой. Самият защитен слой не се премахва при измерване и рязане. За разлика от тапетите, на фолиото не му е нужно време, за да изсъхне. То залепва веднага.