Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да възстановим увредената коса

увредена косаСуха, накъсана, изтощена и с цъфтящи крайчета коса… Картинката далеч не е приятна. Ето няколко начина да оправите положението и да възстановите косата си.

Намалете топлината

Не сушете косата си на 100%. Просто го правете правилно. “Косата ви ще бъде много по-жизнена и бляскава, ако започнете да я сушите след като предварително сте попили водата”, казва дерматологът от Бостън Ранела Хърш. Използвайте микрофибърна кърпа вместо класическия тюрбан с хавлиена кърпа. Прилагайте спрей, който защитава косъма от топлина.

Използвайте разумно шампоана

Фризьорите казват, че измиването на косата може да се сведе до 3 пъти седмично. Ако обаче косата ви бързо се омазнява, можете да я миете с подходящ шампоан всеки ден, но я “навлажнявайте напълно като я миете”, казва дерматологът Мери Лупо от Ню Орлиънс. “Съсредоточете се върху 5-те сантиметра, които са най-близко до скалпа – там омазняването е най-силно и изплакнете косата с толкова студена вода, колкото можете да понесете”. Избирайте продукти, на чиито етикети има надписи “срещу начупване”, “засилва” или “подхранва” – тези козметични средства помагат за възстановяване на увредената коса.

Не прекалявайте с боядисването

„Полупостоянните или постоянните бои за коса съдържат пероксид, който разрушава защитния слой на косъма“, казва Джени Томас, старши изследовател в козметична фирма. Неговият съвет: „Боядисвайте само корените, изчакайте съответното време и след това бързо разрешете косата с гребен. Измийте с шампоан и нанесете балсам или маска. Измиващите продукти трябва да са специално разработени за боядисана коса“.

Изсушавайте деликатно

Изправянето с помощта на четка и сешоар не е особено полезно за здравето на косата. Можете обаче да изправите къдриците без сериозни последици. Качествените уреди “сушат толкава бързо, че не дават шанс на косата да се накъдри”, казва фризьор от Ню Йорк. Препоръчва се йонен сешоар с мощност от 2000 или повече вата. Заменете голямата твърда четка с мека с изкуствен косъм. И опитайте най-малко две неща: не дърпайте прекалено силно косата и дръжте сешоара колкото е възможно по-далеч. “5 см са напълно достатъчни”, допълва Лупо.

Внимавайте с изправянето

Никога не прекалявайте с пресата за изправяне на коса. Прочетете упътването и не надвишавайте посоченото време (най-често 5 секунди). Използвайте пресата веднъж седмично. Фенките на химичното изправяне трябва да обмислят варианта за кератин, който осигурява нежно покритие, без да уврежда кутикулата на косъма. Внимавайте с т.нар. “Бразилско изправяне”, тъй като препаратите съдържат големи количества формалдехид.

Ако имате достатъчно време и пари, за да посещавате редовно фризьорския салон, прекрасно – там ще се погрижат за вас по най-добрия начин и скоро ще се радвате на жизнена, блестяща и здрава коса. В случай че нямате такава възможност, решението е да си купите продукти от професионалните линии – шампоан, балсам (маска) и възстановяващ серум. “Активните съставки в тези продукти са в по-висока концентрация и осигуряват дълготрайно защитно покритие”, казва козметологът Джоузеф Синкота.