Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да разберем, че климатикът се нуждае от почистване

Как да разберем, че климатикът се нуждае от почистване

Почти всяка климатична система има филтър, изпарител и бобината. Поддръжката и грижата за нея допринасят за качеството на охлаждане или отопление, както и за по-дългия живот. Идеята заложена в климатичния филтър е да премахва частици от въздушния поток докато превърта въздуха в помещенията.

Когато филтъра на климатика върши работата, той се зарежда с повече и повече частици. Това всъщност има последица за по-ефективно, повишаване на устойчивостта и намаляване на въздушния поток. Когато това се случи, то значи е време да смените филтъра. Колко време ще отнеме да се случи това, всичко зависи от това колко мръсен въздух е и колко голям е филтъра.

Ако не желаете да променяте филтъра, въздушният поток ще сляза и системата няма да се работи ефективно и икономично. Това може да провокира и появата на лоша миризма. Това не е всичко. Ако филтъра е прекалено мръсен, започва да превръща въздуха в източник на замърсяване.

Ако решите да свалите и изперете филтъра, това ще реши проблема с ниския въздушен поток, но ефекта ще е краткотраен. Частиците по филтъра могат да провокират и някои заболявания като астма или алергии. Замяната с нов филтър е много по-евтин вариант.

Текущата поддръжка като смяна на филтри може да се обработва от повечето потребители, но често такава се нуждаят от професионално обслужване.

За да се отстранят всички натрупвания, мръсотия и препятствия по бобините, профилактика на климатика се прави в началото на всеки сезон и преди да е започнала да се ползва с цел охлаждане. В зависимост от системата могат да се потърсят и услугите на специалист.

Ако системата не произвежда много студен въздух, причината може да се потърси в зареждането с хладилен агент или на въздушния поток. Тези проблеми могат да изискват нужното професионално обслужване.

Друга причина системите да не произвеждат достатъчно студен въздух са свързани с изтичания на течност от канал. Обичайните нива са 20 до 40% от енергията, при добре работещи климатик, ако тръбите минават извън охлажданото пространство (това включва и тавани и гаражи). Тръбите извън помещенията трябва да бъдат добре изолирани. При нужда от подмяна, втора ръка климатик е икономично решение за дома.