Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да намерим разлика между пръстен от платина и пръстен от сребро?

пръстен от платина и пръстен от среброЗнаете ли как да различите един пръстен, който е изработен от платина от друг, който е направен от сребро? За неопитните хора може да е трудно да открият тази разлика, но всъщност има някои доста отличителни белези и в действителност е достатъчен дори един бегъл поглед за да се определи от кой от двата материала е изработено даденото бижу.

Среброто се отличава от платината по това, че има видимо по-тъмен цвят. То притежава лек сивкав оттенък, който е най-характерната отличителна черта на този благороден метал. Освен това, ако бижуто от сребро е изработено както трябва, тогава неговата повърхност е огледална и притежава значителна отразителна способност.

От своя страна платината е по-светла. тя е почти бяла, но притежава леко доловима златиста нотка, която може да има лек кафеникав нюанс.

Видимо се забелязва, че докато оттенъците на среброто са по-метални и студени, то платината има по-топъл и мек отблясък.

Понякога обаче наистина съществува вероятност на не успеем да разграничим ясно дали даден пръстен е от сребро или от платина. Това може да се случи ако сребърното бижу има покритие от родий. Това се прилага като техника доста често, защото по този начин среброто придобива повече здравина по повърхността, става по-трудно за издраскване (а както знаете, при пръстените това е особено важно защото те често се удрят или нараняват в други повърхности) и в допълнение става много по-бяло, блестящо и с изключително огледална повърхност.

Но дори и тогава е възможно да се отличи сребърното бижу от платината, защото родият е по-бял.

Най-трудно обаче се намира разликата между сребърен пръстен и платинен пръстен в случаите, в които и двете бижута са с покритие от родий, а както вече споменахме, това се случва доста често.

Причината е съвсем проста и тя е, че след като повърхността на среброто и на платината бъде покрита с фин слой родий, тя на практика става съвсем еднаква. Разбира се, стойността няма как да стане също еднаква, защото пръстенът от платина все пак е изработен от по-скъп материал и съответно това прави неговата търговска стойност доста по-висока.

при всички положения обаче няма как да сбъркате, защото във всеки един магазин за бижута ще Ви консултират с подробности за това какво да изберете и какво да избягвате според Вашите конкретни нужди.