Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да изберем зимни гуми за нашия автомобил

зимни гумиГодишните прегледи и авторемонтите при необходимост са неизменна част от цялостната поддръжка на автомобила. Те са неотменими, като трябва да бъдат провеждани и от компетентни специалисти, които са напълно наясно с това на какво е добре да се обърне внимание. Изборът на подходящи зимни гуми е също на дневен ред, когато става дума за подготовката на автомобила за студените месеци от годината, когато се наблюдават чести валежи от сняг и дъжд. За да бъде превозното средство стабилно на пътя, то трябва да е оборудвано с качествени автогуми за зимата, които днес можете да купите и втора ръка. 

Как да изберем зимни гуми за нашия автомобил

Дори и да разполагате с ограничен бюджет, се опитайте да откриете висококачествени предложения, които да са с подходящ размер (цола). По закон задължителната смяна на летните със зимни гуми трябва да се извърши през месец ноември, за да не бъдете санкционирани от властите. Разгледайте всички модели и марки зимни гуми за коли и изберете подходящите за Вашата кола. Поръчайте нужния брой онлайн, но преди това обърнете внимание на следното:

  • Вид грайфер;
  • Каква употреба са – нови или втора ръка;
  • За джипове или леки коли са предназначени;
  • Производител;
  • Товароносимост;
  • Индекс за максимална скорост;
  • Посока и страна на въртене;
  • Налягане и максимално натоварване;
  • Цена.

Всички автомобили подлежат на годишна техническа инспекция, която да покаже нередности по окачването. При наличието на такива, е желателно те да бъдат отстранени час по-скоро, за да не се стига до ситуации от аварийно естество. Колкото до поставянето на зимни гуми – то е първото нещо, което трябва да предприемете с идването на студените месеци. 

Кога се сменят

Стандартният живот на автомобилната гума е около десет години. При зимните модели той се скъсява до четири години, но може да се наложи да ги смените и по-рано, ако колата е изминала много километри. Задължително е да замените летните със зимни колела най-късно до 15-ти ноември, като ако пропуснете този срок, може да бъдете глобени. Друг е въпросът, че и безопасността Ви на пътя ще е съмнителна, защото колелата няма да осигуряват добро сцепление с настилката, която през зимата често пъти е и заледена. 

Какви размери има

Размерът на гумите се определя с помощта на специални калкулатори, които имат за цел да определят с точност цоловете. Всесезонни, летни или за зимата – автогумите трябва да бъдат внимателно подбрани, за да се радваме на дългосрочна употреба. Разгледайте предложенията в магазин Карко и подгответе автомобила за предстоящата зима.