Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Как да изберем шампоан?

Как да изберем шампоан?Много хора избират шампоана си по приятния мирис, въпреки че това по никакъв начин не е свързано с качеството му. Наличието на екзотични съставки също не трябва да ви заблуждава, те не са гаранция за добър резултат. Не са ориентири и гъстотата или ефектният флакон.

Някои смятат, че добрият шампоан трябва да образува много пяна. Само че чистотата на косите ви не зависи от това, колко пяна образува миещото средство. Не се впечатлявайте от реклами, които акцентират върху пяната, това означава едно – неоправдан разход на шампоан.

Задачата на всеки шампоан е да измива косата и кожата на главата. Основни компоненти са веществата с миещо действие – детергенти, познати и като повърхностно-активни вещества. На етикета на всеки шампоан обикновено детергентът се изписва на първо място. Миещите свойства на детергентите(количеството им може да е повече от едно) определят качеството на шампоана. Концентрацията им е различна – в продуктите за мазна коса е по-висока, в продуктите за суха – по-ниска.

Съставки

Практически във всички шампоани има синтетични детергенти – т.н. сърфактанти. Най-често се употребяват следните сърфактанти:

Ammonium Lauryl Sulfate
Ammonium Laureth Sulfate
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
TEA Layril Sulfate
ТЕА Laureth Sulfate

В повечето шампоани се употребяват първите два сърфактанта. Те са евтини и имат добри миещи свойства. Основният им недостатък е, че изсушават косъма и го правят чуплив, изсушават кожата на главата и могат да причинят раздразнения. Този проблем се решава с добавянето на меки миещи вещества, които намаляват концентрацията на основните повърхностно-активни вещества.

Последните три сърфактанта се използват в качествените шампоани, в продуктите за увредена и суха коса.
Друга група вещества са специалните съставки, повишаващи потребителските свойства на продукта. Задачата им е да направят шампоаните приятни и удобни за ползване. Това са консервантите, оцветителите, ароматизаторите и др.

Шампоаните изпълняват не само основната си функция да измиват, но и да подобряват вида на косата. За тази цел се добавят кондициониращи вещества.

Това позволява да се опрости грижата за косата и да се икономиса време, но въздействието на кондициониращи съставки в комбинация с миещите вещества е по-слабо, от колкото самостоятелната употреба на кондиционер. Понякога молекулите на кондициониращите вещества и шампоана се неутрализират взаимно. В някои шампоани от типа 2 в 1 кондициониращите съставки не действат до момента на изплакване на продукта. В момента, в който пяната започне да се разтваря във вода, те се активизират и покриват косменото стъбло.

Кондиционерите се използват за неутрализиране на основното действие на миещите средства, за хидратация, блясък, обем, мекота и еластичност. Те възстановяват увредените коси, защитават ги от негативното въздействие на околната среда, от топлината, улесняват оформянето на прическата.

Популярни са и силиконовите съставки (обикновено наименованието им завършва с -метикон , -methicone), диметикон, циклометикон и пр. Разпределяйки се по повърхността на косъма, те образуват защитен слой, който придава обем на косъма, изглажда люспичките на кутикула, с което се отразява повече светлина. Косите стават меки, копринени и лъскави и не се заплитат при разресване.

За възстановяване на увредените и претърпяли химическо къдрене коси се прилагат протеинови кондиционери. Някои видове растителни протеини имат толкова малки молекули, че са способни да проникнат в косменото стъбло и да запълнят увредените зони (цепнатини, раздвоени краища) Една от най-популярните протеинови кондициониращи съставки е хидролизираният кератин.

За сухите коси се използват овлажнители. В състава им влизат растителни екстракти, глицерин, пантенол, сорбитол, пропиленгликол.

Ултравиолетовите филтри (SPF – sun protection filter) предпазват косата от слънчевите лъчи.

Топлинните протектори са вид полимери, които поглъщат топлината и я разпределят по дължината на косъма, като по такъв начин защитават косата от термоувреждания при сушене със сешоар и употреба на терморолки. Тези съставки имат в наименованията си представка термо-, thermo-.

Широко се използват биологично активни съставки – витамини, растителни екстракти, извлеци. Най-полезни за косата са витамините А, РР, витамините от група В. Те стимулират растежа на косъма, предотвратява чупливостта,  предпазва ги от пърхот. Най-ефикасни обаче са при вътрешен прием.

Шампоаните често съдържат растителни масла (жожоба, репей, авокадо) и ланолин, които обвиват косъма и съхраняват влагата, заздравява корена му.

Лечебните шампоани се използват при пърхот, екземи, косопад. Отличават се с дълбоко въздействие върху кожата на главата и се използват само за лечение. Всъщност това са  вещества, които освен лечебното си действие измиват. Най-популярни са шампоаните против пърхот, които съдържат противомикробни вещества (климбазол, кетоконазол и др., компоненти, улесняващи излющването (катран, сяра, салицилова киселина) и вещества, намаляващи кожната мазнина.

Съвети

Естествено, не всички са химици и не винаги могат да преценят качеството на шампоана, съдейки по неговите съставки. При избора на миещ продукт спазвайте следните препоръки:

– Избирайте шампоан, отчитайки типа и състоянието на вашата коса. Избягвайте универсални или “семейни” миещи средства.

– Качественият шампоан се състои от 20-30 химически съставки. Увредените коси изискват шампоан с неголямо количество компоненти. Ако нямате такива проблеми и искате да имате красиви коси, то ви е нужен по-богат на лечебни вещества продукт.

– Купувайте продукт с качествен основен детергент – правило, валидно за тези, които мият косата си всеки ден. Колкото е по-мек шампоанът, толкова по- добре. Това важи с особена сила за спортистите, хората с чувствителна кожа на главата, а също и за тези, които боядисват косите си.

– Нека не ви заблуждава думата “неутрален” на етикета. Това се отнася за кондициониращите съставки, но не и за повърхностно-активните. Няма шампоани без детергенти.

– Насочвайте се към утвърдени марки и производители. Качествената продукция не е евтина.

– Отчитайте резултатите от измиването. Добрите шампоани правят косите чисти, блестящи, обемни, послушни, не причиняват алергични реакции и имат дълъг срок на годност.

– Ако косите ви след измиване са леки и пухкави, това означава, че повърхностно- активното вещество е твърде силно и обезмазнява косъма и кожата на главата. Сменете шампоана.

– Не експериментирайте прекалено с козметичните продукти. Изберете си два продукта, които ви действат добре и периодично ги сменяйте.