Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Изработка на мебели по поръчка: какво да изберем – ЛПДЧ или MDF?

изработка на мебели по поръчкаЕдна от многото причини хората да се насочват масово към изработка на мебели по поръчка е възможността за избор на материал. Макар на мебелния пазар да се предлагат изделия от всякакъв вид суровини, включително от масивна дървесина, често материалът и дизайнът на изделието се разминават от предпочитанията на купувача. Решението – изработка по поръчка.

Всеки от нас би желал мебелите, в които ще инвестира не малко пари да служат възможно най-дълго, така че качествата, свойствата и външният им вид да не се променят с времето. В същото време цената е факторът, който ни насочва към един или друг вид материал. ЛПДЧ и MDF са два от най-популярните материали за изработка на мебели. Външно плоскостите са сходни, а продуктите, направени от тях, изглеждат почти еднакви.

Двата материала обаче се различават. Те имат различни условия на поставяне, експлоатационен живот (трайност) и безопасност. За да направите правилния избор, трябва да разберете характеристиките на всеки от тях. В тази статия ще ви разкажем по какво ПДЧ се различава от MDF и ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от тях.

В какво се състои разликата?

Плоскостите от пресовани дървесни частици (ПДЧ) се произвеждат от отпадъци от дървообработващата промишленост – дървени стърготини.Това става чрез горещо пресоване с помощта на адхезивна смола на основата на формалдехид. ПДЧ се ламинира с меламинов филм и се нарязва на плочи.Този материал абсорбира добре влагата и набъбва, поради което ръбовете на плоскостите са запечатани с кант.

Тази технология позволява не само да се предотврати проникването на вода, но и да се намали отделянето на изпарения на формалдехид до безопасния минимум. Материалът има своите предимства, сред които е ниската цена на крайния продукт. Поръчвайки изработка на мебели по поръчка от този вид плоскости, ще можете да се вместите в един по-скромен бюджет.

Недостатък на ЛПДЧ е възможността за проникване на влага между фугите на покритието. Също така не е желателно често да разглобявате и сглобявате мебелите, направени от него. При постоянно завинтване и изваждане на винтовете плоскостта се рони и отворите увеличават своя диаметър.

MDF е английското съкращение за medium-density fibreboard, което в превод означава „влакнести плочи със средна плътност”. Материалът е направен от същите дървени стърготини, само че тук са вложените най-малките и фини частици. Основната разлика е в състава на лепилото. Тук за свързване на влакната се използват естествени смоли: лигнин и парафин.

Това води до по-плътен, по-здрав и по-устойчив на влага материал. MDF плоскостите са значително по-добри от ПДЧ по отношение на екологичността. Плоскостите със средна плътност се огъват добре. Благодарение на това мебелите могат да бъдат направени във всякаква форма. Също така, високата плътност на материала позволява изработка на красиви резбовани и рамкирани фасади.

Трудно ще намерите на мебелния пазар мебели, направени изцяло от МДФ, освен ако не са изработени по поръчка. Най-често корпусът е направен от ламинирано ПДЧ, а лицевите части са от MDF. Предимство: поради високата влагоустойчивост на плоскостта и липсата на фуги в нея, животът на мебелните изделия от МДФ се увеличава. Недостатък на материала е по-високата цена, която понякога надвишава дори цената на някои видове по-крехко и нетрайно естествено дърво.