Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Истината за кожата и козметиката

козметикаЕдин от най-често задаваните въпроси е дали кожата ни не развива специфичен имунитет срещу определен козметичен продукт. Дали неколкомесечната му употреба няма да е равносилна на хвърлени на вятъра пари и очаквания? Определено това е кошмарна реалност за всяка жена, която влага средства и мечтае за свежа промяна на образа си в огледалото.

В действителност не съществува козметичен продукт, способен да “програмира” еволюцията на кожата. В най-лошия случай, ако сте избрала неподходящ за лицето си крем, ефектът може да се изрази в специфична “дезориентация” на клетките и по-специално на техните функции. Има няколко правила, чието прилагане едва ли ще ви затрудни особено.

Най-важното е да внимавате в упътването, посочено на опаковката – там обикновено информацията е достатъчна, за да се ориентирате дали съответния продукт е подходящ за вас. На първо място, не бива да избирате такъв, който не е съобразен с възрастта ви. Ако сте на двайсет години, лифтинг серумите и сериите с мощни активни съставки за зряла възраст са не само неподходящи, но могат да се окажат и вредни. Клетките на кожата ви ще привикнат към съставките и преждевременно ще спрат да произвеждат елементите, които младият организъм все още може да си осигури и по естествен път. Продуктите против бръчки за зряла кожа могат да разрешават определени проблеми, които вие всъщност нямате. До трийсетте е задължително да използвате качествени слънцезащитни, хидратиращи и тонизиращи козметични средства.

Изборът ви трябва да е съобразен и с климатичните условия, за да бъде адекватен на нуждите на вашия тип кожа. При смяна на климата е добре да променяте и козметиката си. Например при влажен и горещ климат е подходяща честата употреба на всякакви почистващи средства, а в хладно време, при ниски температури – подхранващи и по-мазни текстури, предпазващи от студа. Независимо от сезона е необходимо дневният ви крем да съдържа UV филтри. По този начин ще избегнете последиците от фотостареенето, а кожата ви ще изглежда гладка и свежа.

Дори и рядко да пътувате и да променяте условията на живот, добре е веднъж годишно да подменяте козметичния си набор. Най-малкото по този начин ще изпробвате продукти с различни и нови полезни съставки. Подмяната важи с пълна сила най-вече за серуми и продукти с висока концентрация на активни вещества. Те са много ефикасни особено в първите три месеца от употребата им и обикновено са в опаковки от 15 или най-често 30 ml. С течение на времето ефективността на продуктите намалява (това зависи и от начина на опаковане). След изчерпването им е добре да изберете други козметични средства, различни по състав от досега прилаганите.

И не забравяйте – винаги съхранявайте козметиката си на хладно място, защитено от слънчевата светлина, за да се запазят активните съставки за по-дълго време.