Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Етерични масла – красота и ухание на цвете

Етерични маслаКрасива и нежна, женствена и изтънчена, с ухание на цвете – вековният образ-идеал за представителките на нежния пол. Обезсмъртен в митологията на стотици народи, възпят в песните и претворен от четката на велики художници. Той никога не излиза от мода. Може би защото няма недостатъци, а съвършенството винаги се цени.

Как можем да го постигнем? Трудно. Постепенно. Без съмнение първата стъпка към него, това са всекидневните грижи за външншя вид. Козметика, правилно хранене, терапии за красота, включително актуалните днес такива с етерични масла. Последното ни звучи познато. И не съвсем. Би било интересно да се потопим в тайните на етеричните масла…

Етеричните масла са концентрирани уханни вещества, квинтесенция от аромати.Под влияние на слънчевата енергия и чрез сложни биохимични процеси те се образуват в растенията и се съдържат в различни техни части – цветове, плодове, семена, кора, смола, лико, корени. Въпреки че са практически неразтворими във вода, те се разтварят с лекота в спирт и се смесват в различни пропорции с други вещества.

Арабските народи познават процеса на дестилация на етерични масла от VIII-IX в. Той е описан подробно от Авицена през XI столетие и така става достояние и на други цивилизации. Дотогава благоуханните масла се добивали от ароматни цветове, треви и корени чрез екстракция с помощта на растителни масла или разтопени мазнини (т.н. мацерация).

Уникалният състав и концентрацията на етерични масла в едно растение се определят от вегетационната фаза, влажността, климатичните условия, почвата, часовете на бране и др. Младите растения съдържат повече уханни съставки. В зелените им части процентното съдържание не превишава 1%, в семената достига до 10%. Възможно е дори в едно растение да има различни по състав етерични масла.

Ароматните масла имат бактерициден, антисептичен и противовъзпалителен ефект.

Всички масла влияят благоприятно върху нервната система, имат стимулиращо, адаптогенно или седативно действие. Активно възстановяват и запазват красотата на кожата и косата.

Любопитни процентни данни за етеричните масла:

  • 70% имат бърз ефект върху рани от изгаряне или травми;
    65% обезболяват;
  • 60% стимулират сексуалния живот;
  • 50% благоприятстват дейността на дихателните органи, кръвообращението и храносмилането;
  • 30% изчистват организма от шлаките и неутрализират токсините;
  • 30% повишават имунитета и подобряват дейността на жлезите за вътрешна секреция, нормализират хормоналния баланс.

Нито едно от етеричните масла при спазена дозировка няма вредно влияние върху човешкия организъм. Именно затова те са предпочитана съставка в най-популярните козметични продукти и процедури. Удоволствие, на което трябва да се наслади жената, заради себе си и… заради мъжа, когото обича.