Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Делфинотерапия – красиви и щастливи с помощта на делфините

делфиниТози вид медико-психологическа рехабилитация получава официалното си признание едва в началото на 21 век, въпреки че оздравителният ефект от общуването с делфини е забелязан от хората още в дълбока древност.

Делфинът е удивително животно, способно да възпроизвежда най-широк диапазон от звуци с лечебен ефект. Мозъкът му е голям и развит. В основата на делфинотерапията е сонофоретичният ефект, благотворно влияещ върху здравето на човека.

Делфинът – символ на доброто

Делфините (лат. Delphinidae) принадлежат към семейството на млекопитаещите, разред Китоподобни. Тяхното самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години. Размерът на мозъка при делфините, съотнесен към размера на тялото им, е значително по-голям, отколкото при шимпанзето, което е най-близко до човека в еволюционното си развитието. Поведението при делфина показва висока степен на умствено развитие. Още в древността хората забелязват миролюбивия му характер и готовността да оказва помощ на човека.

Мозъкът на възрастен екземпляр тежи около 1700 грама. За сравнение – човешкият тежи 1400г. Има повече гънки в кората на главния мозък, отколкото ние – хората. Според последните научни данни на зоопсихологията „ речниковият запас“ при тези морски бозайници съдържа до 14 000 звукови сигнали, улесняващи комуникацията помежду им. Те притежават самосъзнание и изпитват съчувствие – оказват помощ на болните или новородените, като им помагат да изплуват на повърхността за да дишат.

Римският учен Плиний Старши /23г. п н.е. – 79г. н.е./ описва любопитната история на младеж, който се изхитрил да преплува всеки път неаполитанския залив, държейки се за плавника на делфин. Така отивал в своята школа. Връщал се по същия начин. За награда делфинът получавал необикновено лакомство – къшей хляб, напоен с вино.

Делфинът е любимо животно на различни култури. Той присъства в легендата за Орион, преданието за Дионис, мита за Аполон. Използван е в християнската символика, в скулптурни групи и др.

Делфинотерапията и нейният ефект

Делфинотерапията е метод на комплексна рехабилитация, основана върху ултразвуковото въздействие от страна на животното.

Съвременната медицина използва ултразвук повече от четиридесет години. За обозначаването на този метод се използва специален термин – сонофореза или фонофореза.
За разлика от другите начини на рехабилитация, ултразвукът въздейства не върху отделно взети органи или тъкани, а върху клетките на целия човешки организъм. Естественият ултразвук е два пъти по-ценен от създадения в лабораторни условия.

Делфините са природни източници на ултразвук, които с любов лекуват хората

Ултразвуковият сонар на делфина има целебното свойство да отнема напрежението и болката. Методът включва игра с животните, общуване, съвместно плуване. Учените са създали комплекс упражнения, при които, с помощта на естествения ултразвук, се прави незабележим безболезнен „масаж“ на всяка клетка от човешкия организъм.

Подобрява се междуклетъчната обмяна на веществата и циркулацията на телесни течности. При контакта с делфините възниква чувство на сигурност и възхищение от силата и добротата на умните животни, което има силен психологичен ефект върху пациента. Постепенно и комфортно, без излишен стрес лекуваният възстановява нервната си система.
За всеки пациент терапевтите подготвят индивидуална програма. Сеансите се провеждат задължително в присъствието на лекар.

Показания за прилагането на делфинотерапията са преживени психологически травми, стрес, възникнал след загубата на близки хора, състояния след катастрофа, детска церебрална парализа (ДЦП), синдром на Даун, ранен детски аутизъм и др. Методът е екологично чист, нетоксичен и няма странични ефекти, добре се понася от пациентите.

Противопоказен е при епилепсия, онкологични и остри респираторни заболявания.

Любопитни факти

През 2005г. е основан Международният институт за делфинотерапия в Евпатория, който провежда лечебни курсове в своите бази в Крим и Кушадасъ.

В института е разработена първата официална програма за делфинотерапия (Dolphin Assisted Therapy – DAT), патентован е способ за лечение – ултразвукова терапия с контролирано излъчване от сонар на делфин.

Записи на звуци и гласове на делфини се използват като музикално средство за релакс. При слушането им пациентът се настанява удобно, отпуска се и чувства спокойствие и омиротворение. Музиката от природата предизвиква спомени от детството, възкресява впечатления от незабравима почивка или пътешествие, създава атмосфера на спокойствие и вътрешен мир, възстановява нервната система.

Делфинотерапията – това е лечение с приятни емоции! Този метод наистина е скъп, но ефектът е силен, а резултатите – устойчиви.