Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Червено вино за здраве и красота

Червено виноЧервеното вино е полезно за здравето ни, ако го консумираме в умерени количества – категорични са учените и препоръчват по една чаша по време на вечеря. Според експертите червеното сухо вино е максимално полезно, когато се пие по време на хранене. Още Хипократ използва виното като антисептик, диуретик и успокоително средство, а също така и като разтворител за лекарства.

В червеното вино са открити вещества, изключително важни за здравето на човека – всички необходими аминокиселини и химични съединения, необходими за обмяната на веществата, развитието, растежа и защитата на клетките. Открити са магнезий (важен елемент за нормалната работа на сърдечносъдовата система), желязо (необходимо при анемия), хром (помага за синтеза на мастни киселини в организма), цинк (отговорен за киселинното равновесие и регенерацията на тъканите), рубидий (спомага за извеждането от организма на радиоактивни елементи).

Чаша червено вино (150 мл) съдържа: 
протеини – 0,11 г, мазнини – 0 г, вода – 127,7 г, спирт – 15,9 г, глюкоза, фруктоза – 0,3 г в сладките и почти отсъстват в сухите сортове.

Макроелементи: калий – 190 мг, натрий – 6 мг, калций – 12 мг, магнезий – 18 мг
Микроелементи: желязо – 0,69 мг, селен – 0,3 мкг, мед – 0,017 мг, цинк – 0,21 мг

Полезните свойства на виното се обуславят от съдържащите се в него биологичноактивни вещества – флавоноиди, кверцетин и резвератрол, а също полифеноли и танини. Полифенолите спомагат за извеждане на свободните радикали от клетките, подмладяват всички органи и тъкани на организма.

Използване на червеното вино с лечебна цел: 

1. Нормализира дейността на сърдечносъдовата система, разширява кръвоносните съдове, предпазва от атеросклероза, понижава холестерола.
2. При стомашни проблеми са подходящи червени вина с високо съдържание на дъбилни вещества, които регулират работата на стомашночревния тракт, спомагат и за извеждането на токсини.
3. Червените трапезни вина се препоръчват при анемия – до 2 чаши дневно, по време на хранене.
4. При авитаминоза снабдява организма с микроелементи, витамини от група B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), аминокиселини.
5. Червеното вино подобрява имунитета и жизнения тонус на организма.
6. Повишава апетита и нормализира обмяната на веществата, стимулира отделянето на стомашен сок и поддържа нормална киселинност на стомаха.
7. Усилва секрецията на ендокринните жлези, подобрява съня, спомага за забавяне на стареенето.
8. Възпрепятства развитието на кариеси и отлагането на зъбен камък.
9. Предпазва от онкологични заболявания,
10. Прекрасно средство е срещу стреса, от който всички в една или друга степен сме застрашени.

Добре е да знаете!

Лечебни свойства притежава само абсолютно натуралното, качественото вино. Полезните вещества се съдържат в по-голямо количество в червени вина, получени от напълно узряло грозде с тънка и жилава кожица. Такива са френските Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар, както и някои чилийски сортове грозде.