Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

7 грешки, които състаряват кожата

7 грешки, които състаряват кожата1. Страх от прилагане на ретиноиди. 
Въпреки че навремето те имаха лошата слава на агресивни за кожата съставки, специалистите казват, че малко количество, нанесено върху лицето, помага за възстановяването на клетките. Съвременните продукти на козметичната индустрия са безвредни към чувствителната кожа. Ако кожата ви е свръхчувствителна, използвайте препарати с ретинол през вечер, докато тя не започне да толерира тези вещества.

2. Не покривате всеки сантиметър. 
Нанасяйте две чаени лъжици от плажното масло  върху цялото лице, врата, ръцете и гърдите, но не пропускайте другите често забравяни места. Дерматологът Денис Грос казва: “В практиката ми виждам разпространение на рак на кожата и около косата, челюстите и ушите”, обяснява той.

3. Не обръщате внимание на типа кожа. 
С годините тя става по-суха, по-тънка и по-чувствителна, което означава, че перфектният овлажнител, използван някога, не може да бъде подходящ за този момент. Типът кожа (суха или мазна) може да бъде посочен в етикета, но специалистите препоръчват продуктите да се използват за определени проблеми (зачервяване, пъпки, бръчки).

4. Използване на неподходящи за възрастта продукти. 
Няма еднакви по произход пъпки. Тийнейджърското акне често се дължи на съзряването и натрупването на мазнини, докато при възрастните то се проявява при стрес, промени в хормоналния баланс и когато кожата е по-чувствителна. Да се третира проблем на  момичетата, използвайки овлажнител със салицилова киселина и соя, не е подходящо. Тези препрати съдържат между 5 и 10% бензолов пероксид. Затова се препоръчва неговото количество да бъде сведено до 2,5%. “По-голямо количество бензолов пероксид може да изсуши пъпката и да спре проникването на лечебните вещества”, казва Дженфър Граф, асистент в медицинско училище в Ню Йорк.

5. Използвате продукти в неправилно време. 
Продуктите се прилагат по схема: сутринта е времето на антиоксидантите, които ще пазят кожата през целия ден, а ексфолиантите (като лосионите, съдържащи гликолова киселина) и колагенните кремове (като ретиноиди) – вечер, защото те премахват мъртвите клетки и стимулират клетъчното обновяване.

6. Отлагане на борбата със стареенето. 
С профилактика може да се предотврати почти всичко. Започнете да използвате лосиони с пептиди срещу бръчките при първата им поява. “Пептидите са тухлите на колагена”, обяснява асистент Ранела Хърш от Бостънското училище по медицина.

7. Следване на модата. 
Има много нови и скъпи играчки на козметичния пазар, които можем да купим заради рекламата. Най-добре е да заложим на сигурно. Кое е изпитано и кое е истина?  Алфа-хидрокси киселините, ретиноидите и пептидите са ефективни в борбата срещу бръчките. Салициловата киселина помага срещу акне, зеленият чай успокоява зачервената кожа, а витамин К намалява тъмните кръгове под очите.