Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

10 аnti-аging съставки, които наистина работят

аnti-аging съставкиКогато си купувате anti-aging продукти, на етикета трябва да са посочени някои от тези 10 активни съставки. Естествено възниква въпросът защо точно тези вещества? Отговорът е – защото те наистина работят за отдалечаване на признаците на стареене.

Сигурно сте забелязали, че по време на рекламните блокове по телевизията винаги се появява известна знаменитост, която представя нов „пробив“ в противостареещата грижа. Тя е ослепителна, кожата на лицето й изглежда безупречно и… винаги има някаква характеристика на продукта, която го отличава категорично и го прави по-добър от стотиците други. И в това е силата на рекламата – вие купувате показания продукт най-вече защото ви е привлякло красивото лице от екрана, друг е въпросът дали това козметично средство е точно за вас и дали ще извърши чудеса с кожата ви.

Но… няма как в рекламния клип да видите 10-те anti-aging съставки, които наистина работят за запазване на младостта. Защо е така? Всяка година се лансират много нови anti-aging продукти, тъй като козметичните компании са наясно, че почти всяка втора жена е в отчаяно търсене на младостта и красотата. Тези продукти обещават намаляване на фините линии и бръчки, премахване на уврежданията от слънчевите лъчи, стягане и тонизиране на отпуснатата кожа, възвръщане на младежкото ви излъчване. Но можете ли да им вярвате?

Paula Begoun, експерт в грижата за кожата и автор на книгата „Don’t Go to the Cosmetics Counter Without Me“, съветва да сте предпазливи. „Вие не можете да прочетете състава на продукта, който виждате в телевизионните реклами за красота“, казва тя.

И така, на кой продукт да се доверите? Begoun казва, че само включените в състава активни вещества, са определящи при избора ви на anti-aging средство. Тя съветва да не се фокусирате върху името на марката или бляскавата реклама, а да търсите продукти, съдържащи съставки, които доказано намаляват всички признаци на стареене.

Paula Begoun разкрива своя списък на топ съставките за противостарееща грижа за кожата:

Алфа- и бета-хидрокси киселини

Aлфа-хидрокси киселините са подходящи за нормална към суха или увредена от слънцето кожа, защото подобряват хидратацията, стимулират синтеза на колаген и перфектно изглаждат фините линии и неравностите. Бета-хидрокси киселините се препоръчват за нормална към мазна или проблемна кожа, освен това намаляват зачервяванията при розацея.

Ретинол

Заздравява кожните клетки, повишава синтеза на глюкозаминогликани и колаген, в резултат на което кожата става по-стегната и еластична, с подобрена текстура и отлично тонизирана. Фините линии и бръчки видимо намаляват. Ретинолът значително подобрява защитната функция на кожата срещу вредните външни фактори.

Витамин C
Увеличава значително синтеза на колаген, редуцира бръчиците и пигментните петна, стимулира клетъчната регенерация, укрепва имунната защита на кожата, подобрява нейната еластичност и възстановява жизнения й тонус. Има силно противовъзпалително действие, избистря тена на лицето и възвръща свежото му излъчване.

Витамин E
Защитава клетъчните мембрани от оксидативно увреждане и предпазва колагеновите нишки от разрушаване. Също така работи в мощна синергия с витамин С. На етикетите на козметичните продукти ще откриете витамин Е като токоферил ацетат, токоферил линолеат, токотриеноли, алфа-токоферол и токоферил сукцинат.

Ниацинамид

За този компонент на витамин В3 е доказано, че увеличава съдържанието на серамиди и свободни мастни киселини в кожата, предотвратява загубата на вода и стимулира микроциркулацията в дермата. Освен това намалява кафявите петна, спомага за лечението на акне.

Зелен чай

Екстрактът от зелен чай е богат на антиоксиданти, които неутрализират вредното действие на свободните радикали, премахват възпаленията, повишават синтеза на колаген и намаляват клетъчните увреждания в резултат на прекомерно излагане на слънце. В зеления чай се съдържа полифенолът EGCG (епигалокатехин галат), който реактивира кожните клетки и забавя стареенето.

Ресвератрол
Като всеки антиоксидант, ресвератролът има невероятни ползи за кожата. Приложен локално, той предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи, активира синтеза на колаген и намалява уврежданията на клетъчно ниво.

Куркуминоиди

Съдържат се в подправката куркума и имат мощни противовъзпалителни свойства. Потискат свръхпроизводството на меланин при излагане на слънчева светлина, успокояват, премахват възпаленията и подсилват способността на кожата за самовъзстановяване.

Соеви изофлавони

Тези активни вещества имат силно антиоксидантно действие и са изключително полезни за кожата. Проучванията показват, че изофлавоните отстраняват уврежданията, причинени от вредните външни фактори, подпомагат синтеза на колаген и еластин, видимо подобряват текстурата на кожата.

Серамиди

Съставляват около 20% от междуклетъчното вещество на кожата, своеобразен вид „лепило“, което свързва клетките. Спомагат за задържане на влагата в кожата. С напредване на възрастта, както и под въздействието на вредни външни фактори количеството им намалява. Затова снабдяването на кожата с достатъчно серамиди възстановява естествената й защитна функция и ефективно забавя процесите на стареене.