Categories

  • Няма категории

Most Popular

Most Viewed

Стартиране на малък бизнес

Стартиране на малък бизнесТърговията на дребно е много обширно понятие, което обхваща почти всички магазини, продаващи някакви продукти – от хранителни стоки до офис консумативи. За да започнете собствен бизнес, трябва да изберете сфера, която ви е интересна и сте пределно мотивирани да се занимавате точно с това. Ако например сте почитател на модата, можете да отворите магазин за дрехи. Едно от важните условия за успеха е да сте запознати с това, което ще продавате, за да можете да сте достатъчно полезни на потенциалните клиенти. Те определено ще имат въпроси относно продукта или услугата, която предлагате и ще искат компетентно мнение.

Възможностите за стартиране на дребен бизнес са много, като всяка от тях си има предимства и недостатъци. Най-добре е да се консултирате със специалист, който може да ви даде съвет, кое начинание има по-голям шанс за успех. Дори да откриете своята печеливша ниша на пазара, винаги ще има някоя друга, по-доходоносна. Необходимо е внимателно да се проучат условията на пазара, като търсене и конкуренция. Все пак не започвате всеки ден бизнес и се очаква, че веднъж захванали се с нещо, ще се занимавате с него по-дълго време.

Когато избирате място, където ще развивате търговия на дребно, трябва да вземете под внимание особеностите на района и човекопотокът. Проучете какви хора живеят наоколо, къде пазаруват, какви са им навиците при покупка. Ако например наблизо има популярен магазин, подобен на този, който вие искате да отворите, шансът да привлечете клиенти, свикнали да пазаруват при конкурента не са големи.

Преценете по колко часа на ден ще отделяте за вашият дребен бизнес. Един магазин няма как да се развива единствено от вас, ще трябва да намерите доверен човек, който да ви помага. В най-добрият случай това може да бъде някой от семейството ви или близък приятел. Много хора не харесват работата си или шефа си, но нямат смелостта да започнат собствен бизнес. Когато обаче им предложите да работят за вас, те ще приемат това като възможност да се занимават с нещо, което харесват и то за човек, който им е приятел.

Парите са основен проблем при започването на бизнес. Най-добрият вариант е да имате парите в себе си. Намирането на допълнителни средства за финансиране на проекта често се оказва сложна задача. Обикновено тези предприемачи разчитат на заем от банката. Купуването на вече развит бизнес ще ви спести време, но струва повече. Ако успеете да намерите нещо с потенциал за бъдещо развитие, не се колебайте – винаги можете да промените нещата по свой вкус. Доста често започването „от нулата” се оказва грешка.